Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Δεν αποκλείεται κατάρρευση ευρωπαϊκής τράπεζας

Δεν αποκλείεται κατάρρευση ευρωπαϊκής τράπεζας Τον κώδωνα κινδύνου για τον κίνδυνο κατάρρευσης κυρίως των ιδιωτικών τραπεζών, όπως έγινε το 2008 με τη Lehman Brothers κρούει στη εξαμηνιαία της έκθεση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιρρίπτοντας σοβαρές ευθύνες στην πολιτική.Η ΕΚΤ προειδοποιεί για το ενδεχόμενο η δημοσιονομική κρίση να λάβει χαρακτηριστικά συστημικής κρίσης. Οι κίνδυνοι για τη δημοσιονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, όσο ποτέ άλλοτε από την κατάρρευση της Lehman Brothers, το φθινόπωρο του 2008.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η εξαμηνιαία έκθεση της Τράπεζας για τη δημοσιονομική σταθερότητα. «Οι πιθανότητες κατάρρευσης μεγάλων τραπεζών είναι πλέον περισσότερο από ορατές» αναφέρεται σχετικά.

Ως αιτίες οι κεντρικοί τραπεζίτες αναφέρουν ένα επικίνδυνο μείγμα τεσσάρων παραγόντων:

-Ο «ιός» της δημοσιονομικής κρίσης μεταδίδεται σε όλο και περισσότερες χώρες, την ίδια ώρα που οι αγορές δεν εμπιστεύονται πλέον τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

-Η ανακεφαλαιοποίηση ιδιωτικών κυρίως τραπεζών γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

-Οι προοπτικές βελτίωσης της παγκόσμιας οικονομικής συγκυρίας χειροτερεύουν, τη στιγμή που τα ασφάλιστρα κινδύνου των τραπεζών αυξάνουν.

-Η ανισότητα μεταξύ των μεγάλων οικονομιών και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης.