Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

«Πρόεδρε ριξ’ τους τώρα»

Καζάνι που βράζει είναι το γαλάζιο στρατόπεδο καθώς συνεχίζεται το θρίλερ με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών μετά και τη σειρά επαφών που είχε ο Λουκάς Παπαδήμος με τον Αντώνη Σαμαρά αλλά και με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.


Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του «ο κόσμος του Επενδυτή» παραμονές Πρωτοχρονιάς το πολιτικό αδιέξοδο κορυφώνεται με τον πρόεδρο της ΝΔ να βρίσκεται αντιμέτωπος με το δίλημμα αν θα στηρίξει το κυβερνητικό σχήμα ή θα αποχωρήσει προκειμένου να εκβιάσει τις πολιτικές εξελίξεις.

«Η ΝΔ επιθυμεί η χώρα να έχει μία κυβέρνηση πριν το Πάσχα» ήταν η δήλωση του Γιάννη Μιχελάκη με την οποία επιχείρησε να σβήσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις που προκάλεσαν διαρροές ότι ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε τα χέρια με τον Λουκά Παπαδήμο για το «όλο πακέτο».

Η εκτίμηση που κυριαρχεί στο γαλάζιο επιτελείο είναι ότι αν η προσπάθεια εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών στην ανταλλαγή των ομολόγων τιναχθεί στον αέρα, κάτι που θεωρείται πλέον όχι απίθανο, τότε οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι δραματικές και η κυβέρνηση Παπαδήμου θα καταρρεύσει.

Κι αυτό είναι εξαιρετικά πιθανό να συμβεί και νωρίτερα από τις 19 Φεβρουαρίου που είναι η ημερομηνία της αρχικής συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών για την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

Ωστόσο ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ακόμη ερώτημα, ποια θα είναι η στάση της ΝΔ αν οι δανειστές πιέσουν για την ψήφιση όλων των σκληρών μέτρων.

Αυτό που ουσιαστικά καλείται να αποφασίσει ο πρόεδρος της ΝΔ είναι αν θα βάλει την υπογραφή του για δεύτερη φορά στις πιέσεις των δανειστών ή αν θα κάνει το μεγάλο βήμα της ηρωικής εξόδου το κυβερνητικό σχήμα.