Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Προς αύξηση της θητείας


Προς αύξηση της θητείαςΤρεις μήνες επιπρόσθετη στρατιωτική θητεία και για τους τρεις κλάδους προτείνει η μελέτη που έκανε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), οι άξονες της οποίας παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής χθες στο «Πεντάγωνο». Υπέρ της αύξησης της θητείας τάχθηκαν και βουλευτές που ήταν παρόντες στην παρουσίαση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ».

Με την υιοθέτηση της πρόταση στου ΓΕΕΘΑ που όλα δείχνουν ότι θα προχωρήσει αφού ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι πρόκειται για την άποψη των ειδικών, η θητεία διαμορφώνεται ως εξής:
- Στον Στρατό Ξηράς από 9 σε 12 μήνες.
- Στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία από 12 σε 15 μήνες.
Με την αύξηση η οροφή των στρατιωτών από περίπου 45.000 θα ανέβει στις 60.000 και θα καλυφθούν πολλά από τα κενά που υπάρχουν ακόμα και σε μονάδες πρώτης γραμμής.
Το βασικό επιχείρημα των στρατιωτικών είναι ότι αφού δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών λόγω της κρίσης, αντίθετα υπάρχει απομείωση της δύναμής τους, δεν ικανοποιείται ο λόγος για τον οποίο μειώθηκε η θητεία το 2009 και ο μόνος δρόμος είναι πλέον η επαναφορά στα παλιά επίπεδα.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Π.Ευθυμίου είχε πει νωρίτερα, τασσόμενος υπέρ της αύξησης «βάσει των μελετών, ακόμα και στους 18 μήνες, αν χρειάζεται», ότι οι μειώσεις το 2003 και το 2009 έγιναν χωρίς σχέδιο και ότι δεν ίσχυσε ποτέ καμία από τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί.
Αλλά και ο κ.Μειμαράκης, υποστηρίζοντας τη μείωση που είχε το 2009, επέκρινε «τους επόμενους» ότι δεν προχώρησαν σε προσλήψεις, συγχωνεύσεις, κατάργηση θητείας σε Αεροπορία- Ναυτικό, κλπ., που αυτός σχεδίαζε. Πάντως αρκετοί βουλευτές, και κατ΄ιδίαν, τάχθηκαν υπέρ της οποίας εισήγησης κάνει το ΓΕΕΘΑ.
ΠΗΓΗ: real.gr