Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2011

Συμβουλές στους καταναλωτές εν όψει των γιορτών

Συμβουλές στους καταναλωτές εν όψει των γιορτών
Συμβουλές δίνει στους καταναλωτές το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών για τις αγορές τους εν όψει των γιορτών.

Ειδικότερα, το ΚΕ.Π.ΚΑ. προτείνει:
- Για μία σωστή διατροφή, φρούτα και λαχανικά της εποχής.
- Αποφυγή αγοράς τροφίμων σε μεγάλες ποσότητες, που δεν είναι απαραίτητες, για τη συνηθισμένη διατροφή.
- Αγορά τροφίμων από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές ή από δήθεν παραγωγούς θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων, που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία του.
- Προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ. Καλό είναι να προτιμάμε κρασί ή μπύρα, που περιέχουν λιγότερο οινόπνευμα ή εναλλακτικά, μπορεί να συνδυάσουμε το ποτό με σόδα ή αναψυκτικό, με λίγες θερμίδες και έτσι, να το κάνουμε να διαρκέσει περισσότερο.
- Για κάθε αγορά, επιβάλλεται η έκδοση απόδειξης πληρωμής.
- Αποφύγετε να αγοράζετε με πιστωτικές κάρτες ή δάνεια.
- Προσοχή στις δελεαστικές διαφημίσεις και τις προσφορές τουριστικών γραφείων. Οι καταγγελίες για παραπλάνηση ακόμα και εξαπάτηση καταναλωτών, αυτή την περίοδο, αυξάνονται κατακόρυφα.
- Προγραμματισμός των αγορών.
- Για τα τυποποιημένα είδη, τις συσκευές, τα στολίδια, κ.λ.π., είναι χρήσιμο να γίνεται μία «μίνι» έρευνα της αγοράς.
- Αποφύγετε τις αγορές από πλανόδιους πωλητές, τους οποίους δεν μπορείτε να τους βρείτε, ώστε να αποζημιωθείτε, σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό.

- Για τα συσκευασμένα προϊόντα, πρέπει να διαβάζετε με προσοχή την ετικέτα, (χώρα κατασκευής, σύνθεση προϊόντος, διεύθυνση κατασκευαστή ή εισαγωγέα) και τις οδηγίες χρήσης.
- Οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να παράσχουν οδηγίες χρήσης στα ελληνικά.
- Πριν την αγορά χριστουγεννιάτικων στολίδιων ή παιδικών παιχνιδιών να ενημερώνεστε για τις προδιαγραφές ασφάλειάς τους.