Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012

Πάνω από ένα εκατομμύριο κενές θέσεις εργασίας στη Γερμανία

Η γερμανική αγορά εργασίας είχε κατά το τέταρτο τρίμηνο πάνω από ένα εκατομμύριο κενές θέσεις, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, και ο αριθμός των εργαζομένων ήταν ο υψηλότερος από την επανένωση της Γερμανίας...

Κατά το τέταρτο τρίμηνο, 1,13 εκατομμύριο θέσεις εργασίας παρέμεναν αδιάθετες, 962.000 στη δυτική και 169.000 στην ανατολική Γερμανία, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Έρευνας για την Απασχόληση (IAB) βάσει μιας δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε σε 15.000 εργοδότες διαφόρων τομέων.  
Το IAB είναι ένα ινστιτούτο που συνδέεται με την Υπηρεσία για την Απασχόληση, τον δημόσιο οργανισμό που καταγράφει και αποζημιώνει τους άνεργους Γερμανούς.  
Ο αριθμός που δημοσιοποιήθηκε από το IAB περιλαμβάνει τις θέσεις που είναι κενές αυτή τη στιγμή και αυτές που θα είναι αργότερα. Είναι σαφώς μεγαλύτερος από τον αριθμό που είχε ανακοινώσει η ίδια η Υπηρεσία για την Απασχόληση (452.000 στα τέλη Ιανουαρίου), η οποία δεν υπολογίζει παρά μόνο τις θέσεις εργασίας που δηλώνονται κενές στην ίδια.  
Ο αριθμός αυτός μαρτυρεί την πολύ καλή υγεία της γερμανικής αγοράς εργασίας, αλλά και μια έλλειψη εργατικού δυναμικού που επιδεινώνεται από τρίμηνο σε τρίμηνο.  Το ποσοστό της ανεργίας ήταν 7,3% τον Ιανουάριο στη Γερμανία. 
Μειώθηκε σημαντικά τα δύο τελευταία χρόνια και η αντιστοίχηση των απεργών με τις κενές θέσεις εργασίας είναι όλο και δυσκολότερο να γίνει. Η αγορά εργασίας διψάει για μηχανικούς, προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών και εξειδικευμένους τεχνικούς και οι ανειδίκευτοι άνεργοι δεν έχουν διέξοδο.

Πηγή : Newsbeast