Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012

Φουκουσίμα: Στο «φως» έγγραφο με τα χειρότερα σενάρια του δυστυχήματος

Φουκουσίμα: Στο «φως» έγγραφο με τα χειρότερα σενάρια του δυστυχήματοςΈνα μυστικό έγγραφο της ιαπωνικής κυβέρνησης που περιγράφει το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να εξελιχθεί στο πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα, περιήλθε στα χέρια τους Reuters, σχεδόνέναν χρόνο μετά την καταστροφή.

Δύο εβδομάδες μετά το χτύπημα του σεισμού και του τσουνάμι, όπως αναφέρει το iefimerida.gr,  η ιαπωνική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας, συνέταξε ένα έγγραφο με τίτλο «Σχέδια σεναρίων έκτακτης ανάγκης στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα-Νταΐτσι», το οποίο και παραδόθηκε στην κυβέρνηση.
Τα κυριότερα σημεία σύμφωνα με το Reuters:
Εκρήξεις, τήξη πυρηνικών καυσίμων σε δεξαμενές
Η απώλεια των συστημάτων ψύξης στους έξι αντιδραστήρες του σταθμού οδηγούν σε αλλεπάλληλες εκρήξεις λόγω διαρροής ραδιενεργού ατμού και ανάφλεξης αέριου υδρογόνου.
Χιλιάδες χρησιμοποιημένες ράβδοι πυρηνικού καυσίμου, οι οποίες είχαν στριμωχτεί σε μεγάλες δεξαμενές ψύξης, υπερθερμαίνονται, λιώνουν, αναμειγνύονται με λιωμένο τσιμέντο και διαπερνούν το δάπεδο των δεξαμενών.
Φαύλος κύκλος
Οι εκρήξεις υδρογόνου και η διαρροή ραδιενέργειας αναγκάζουν τους εργάτες να απομακρυνθούν, οπότε οι προσπάθειες ψύξης διακόπτονται και η τήξη της καρδιάς των αντιδραστήρων συνεχίζεται ανεξέλεγκτη, οδηγώντας σε νέες εκρήξεις.
Εκκένωση του Τόκιο
Η μαζική διαρροή ραδιενέργειας αναγκάζει τις αρχές να προχωρήσουν σε υποχρεωτική απομάκρυνση των κατοίκων σε ακτίνα 170 χιλιομέτρων, ενώ όσοι βρίσκονται σε ακτίνα 250 χλμ καλούνται να απομακρυνθούν εθελοντικά.
Το Τόκιο, με πληθυσμό 35 εκατομμυρίων, βρίσκεται σε απόσταση 240 χιλιομέτρων. Οι κάτοικοι απομακρύνονται μαζικά εν μέσω πανικού.
Τα επίπεδα ραδιενέργειας παραμένουν υψηλά για δεκαετίες.
Τι πραγματικά συνέβη
Ο σεισμός των 9.0 βαθμών και το τσουνάμι των 15 μέτρων κατέστρεψε τα συστήματα ψύξης και στους έξι αντιδραστήρες. Τήξη της καρδιάς πιστεύεται ότι συνέβη στους αντιδραστήρες 1, 2 και 3.
Εκρήξεις υδρογόνου σημειώθηκαν στα κτήρια των αντιδραστήρων 1 και 3 λίγες μέρες μετά τον σεισμό.
Στο κτίριο του αντιδραστήρα 4, ο οποίος βρισκόταν εκτός λειτουργίας την ώρα του ατυχήματος, περισσότερες από 1.500 ράβδοι πυρηνικών καυσίμων βρίσκονταν σε δεξαμενή ψύξης γεμάτη με νερό. Το νερό εξατμίστηκε, οι ράδβοι πήραν φωτιά και σημειώθηκε έκρηξη.
Οι αντιδραστήρες 5 και 6 τέθηκαν σε κατάσταση «εν ψυχρώ διακοπής» σχεδόν 10 ημέρες μετά το τσουνάμι. Στην κατάσταση αυτή, η θερμοκρασία του πυρήνα δεν υπερβαίνει τους 100 βαθμούς και η αλυσιδωτή αντίδραση δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτότροφοδοτούμενη.
Οι αντιδραστήρες 1 και 3 τέθηκαν σε κατάσταση εν ψυχρώ διακοπής εννέα μήνες αργότερα.
Τουλάχιστον 80.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους σε ακτίνα 25 χιλιομέτρων.
Η πλήρης διάλυση του κατεστραμμένου εργοστασίου αναμένεται να διαρκέσει 30 με 40 χρόνια και οι γύρω περιοχές θα παραμείνουν ακατοίκητες για δεκαετίες.
tsantiri.gr