Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012

Ληστεία στο μουσείο Αρχ. Ολυμπίας, παραίτηση Γερουλάνου

Περίπου 70 μικρά εκθέματα του παλιού μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας έκλεψαν δύο ένοπλοι ληστές το πρωί.
Οι δράστες εισέβαλαν στο χώρο και κρατώντας με την απειλή του όπλου τη φρουρό του μουσείου έσπαγαν με σφυρί τις προθήκες και αφαιρούσαν τα αντικείμενα ανενόχλητοι, ενώ στη συνέχεια διέφυγαν με αυτοκίνητο.

Τα ανεκτίμητης και ιστορικής αξίας εκθέματα προέρχονταν από τον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας και φιλοξενούνταν στο μουσείο.


Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού. Μένει να φανεί αν αυτή θα γίνει δεκτή. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου, ο Λουκάς Παπαδήμος -κατά πάσα πιθανότητα- δεν θα κάνει αποδεκτή την παραίτηση του κ. Γερουλάνου. Ωστόσο, είναι άγνωστο αν ο κ. Γερουλάνος θα επιμείνει στην παραίτησή του.


H ληστεία στο μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας είναι η δεύτερη μεγάλη κλοπή μέσα σε διάστημα 40 ημέρων.

Είχε προηγηθεί, στις 9 Ιανουαρίου μια πρωτοφανής για τα ελληνικά χρονικά κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη. Οι δράστες είχαν αρπάξει μια ελαιογραφία του Πάμπλο Πικάσο, με τίτλο «Γυναικείο κεφάλι», ένα πρώιμο έργο του Πιέτ Μοντριάν και ένα ιταλικό σχέδιο των αρχών του 17ου αιώνα.

Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το βαθμό φύλαξης ανεκτίμητων θησαυρών στα ελληνικά μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους ανά την επικράτεια. Λόγω των περικοπών, η Πολιτεία περιόρισε και τα κονδύλια και το ανθρώπινο δυναμικό για την φύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.


πηγή:sport-fm.gr