Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Πέρασε από την Bundestag το νέο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα!

Mε 496 ψήφους υπέρ, 90 κατά και πέντε αποχές (επί 591 παρόντων στο σύνολο των 622 βουλευτών) εγκρίθηκε τη Δευτέρα από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. 

Επισημαίνεται ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει πλειοψηφία 330 βουλευτών, ενώ η Αριστερά (Die Linke), η οποία είχε προαναγγείλει ότι θα καταψηφίσει το σχέδιο, διαθέτει 76 βουλευτές.

«Η Ευρώπη θα αποτύχει, αν αποτύχει το ευρώ. Η Ευρώπη θα κερδίσει, αν κερδίσει το ευρώ», δήλωσε νωρίτερα η Καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ και κάλεσε τους βουλευτές της Μπούντεσταγκ να εγκρίνουν το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι κάθε άλλη επιλογή είναι «ανεύθυνη» καθώς είναι «ανυπολόγιστοι» οι κίνδυνοι που συνδέονται με μια πτώχευση της Ελλάδας.

«Οι κίνδυνοι εάν γυρίσουμε την πλάτη στην Ελλάδα θα είναι ανυπολόγιστοι», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος απευθυνόμενη στους βουλευτές. «Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες στη γερμανική οικονομία, στην Ιταλία, την Ισπανία, σ΄ολόκληρη την ευρωζώνη και σ' ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε η Μέρκελ. «Δεν μπορώ να μπω σε περιπέτειες, δεν μού το επιτρέπει ο όρκος μου», υπογράμμισε.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, απευθυνόμενη στην ολομέλεια του γερμανικού Κοινοβουλίου κατά την έναρξη της συνεδρίασης για την βοήθεια προς την Ελλάδα, τόνισε την ανάγκη η Αθήνα να ολοκληρώσει τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και να υλοποιήσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν, «προκειμένου να ανοίξει μια πραγματική προοπτική για καλύτερο μέλλον», ενώ σημείωσε ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να διορθώσουμε τα λάθη» και παραδέχθηκε ότι «ο δρόμος για την Ελλάδα θα είναι μακρύς και πραγματικά όχι χωρίς κινδύνους». 

Η κυρία Μέρκελ απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τους ιδιώτες ομολογιούχους «να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί για την διάσωση της Ελλάδας» και υπενθύμισε ότι η κρίση χρέους θα χρειαστεί ακόμη μερικά χρόνια για να ξεπεραστεί. «Η νομισματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της Ευρώπης», δήλωσε και, αναφερόμενη στα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται στην Ελλάδα, διευκρίνισε ότι δεν αποτελούν τη μοναδική προτεραιότητα. «Το θέμα είναι να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική και να δημιουργήσουμε βιώσιμη ανάπτυξη», επισήμανε.

Παράλληλα, η κα Μέρκελ προειδοποίησε ότι πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της επιχείρησης απομείωσης μέρους του χρέους που άρχισε η Αθήνα για να πάρουμε τελική απόφαση για το θέμα.

Η γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε ότι η κυβέρνησή της δε βλέπει «την ανάγκη για συνομιλίες σχετικά με την ενίσχυση των μηχανισμών στήριξης, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που θα το διαδεχθεί». Πάντως, σημείωσε ότι η Γερμανία επιθυμεί να καταβάλει πιο σύντομα από ό,τι είχε προγραμματιστεί το μερίδιό της, υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, ότι θα κάνουν το ίδιο και οι άλλες χώρες.

Με φόντο την ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή, η εφημερίδα «Bild» κυκλοφόρησε τη Δευτέρα με τον τίτλο «δισεκατομμύρια για τους Έλληνες - STOP!» στην πρώτη σελίδα της και καλούσε τους Γερμανούς βουλευτές να καταψηφίσουν το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.  «Σήμερα είναι πάλι ημέρα πληρωμής στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο - 130 δισεκατομμύρια ευρώ θα σώσουν την Ελλάδα από την χρεοκοπία. Η Bild απευθύνει έκκληση προς όλους τους βουλευτές: μην προχωρήσετε σε αυτόν τον λάθος δρόμο», έγραφε η εφημερίδα και φιλοξενούσε απόψεις οικονομικών αναλυτών, οι οποίοι τάσσονταν κατά της συνέχισης της παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, η γερμανική καγκελαρία «άδειασε» τον υπουργό Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ σχετικά με τις δηλώσεις του περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η 'Αγκελα Μέρκελ δεν συμμερίζεται τις απόψεις του, δήλωσε ο εκπρόσωπός της.

Την ίδια ώρα και εν αναμονή του Γιούρογκρουπ και της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη, οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη για άλλη μία φορά δεν πήραν απόφαση για την ενίσχυση του ΔΝΤ, περιμένοντας τις ευρωπαϊκές συνόδους του Μαρτίου και τον προσδιορισμό της ενίσχυσης του Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν, δήλωσε ότι «το ταχύτερο θα ήταν το καλύτερο» για την Ευρώπη σε ό,τι αφορά την απόφαση σχετικά με το μέγεθος του «τείχους προστασίας» για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Από τη μεριά της, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε στο Μεξικό ότι η παγκόσμια οικονομία δεν έχει ξεπεράσει τις δυσκολίες παρά τον κατευνασμό των χρηματοπιστωτικών εντάσεων στην ευρωζώνη.