Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Πόκερ για δυνατούς παίκτες στo Eurogroup

Ματς για γερά νεύρα η διαπραγμάτευση στο EurogroupΣε γκράν γκινιόλ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση στο Eurogroup για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με την ελληνική κυβέρνηση να δίνει «μάχη» τόσο με τους ιδιώτες πιστωτές για τη μείωση των επιτοκίων του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, όσο και με τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ προκειμένου να μειώσουν τα επιτόκια του πρώτου μηχανισμού στήριξης.

Σύμφωνα με την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους της τρόικα (Debt Sustainability Analysis- DSA) που παρουσιάσθηκε στο Eurogroup απαιτείται η κάλυψη ενός χρηματοδοτικού κενού ύψους 20 δισ. ευρώ περίπου, το οποίο επιδιώκεται να καλυφθεί από το μεγαλύτερο κούρεμα των ιδιωτών, αλλά και από την μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δανείου 80 δισ. ευρώ που παρέσχε η Ευρωζώνη στην Ελλάδα στα πλαίσια του πρώτου πακέτου διάσωσης.
Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στο 24h.gr ότι στη συνάντηση που είχε νωρίτερα η ελληνική αντιπροσωπεία με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) δεν επετεύχθη συμφωνία για τα επιτόκια.«Απέχουμε αρκετά από το να υπάρξει συμφωνία με το IIF. Είμαστε σίγουροι πως μέχρι το πρωί όμως θα βρεθεί κοινός τόπος», δήλωσαν. Αναφορικά με τη μείωση των επιτοκίων του πρώτου δανείου οι ίδιες πηγές τόνισαν πως για το θέμα δεν υπάρχει ομοφωνία στο Eurogroup και για αυτό η συζήτηση συνεχίζεται.
Πάντως, τα θετικά νέα είναι πως για τον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους επετεύχθη η ήπια λύση που επιδίωκε η κυβέρνηση, ενώ για την αύξηση της Κοινοτικής επιτήρησης στην υλοποίηση του νέου ελληνικού προγράμματος αποσοβήθηκε η επιτροπεία.
ΠΗΓΗ: 24h.gr