Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Ευ. Βενιζέλος: 4ος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Γεννημένος στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, από λαϊκή οικογένεια και με μια πορεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αξιοζήλευτη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έμελε να γίνει ο τέταρτος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην πιο κρίσιμη ιστορική του στιγμή.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος γεννήθηκε το 1957 και δεκαοχτώ χρόνια μετά, το 1974 όταν η Ελλάδα έβγαινε από την επταετή δικτατορία, εκείνος εγγραφόταν φοιτητής στην Νομική σχολή της Θεσσαλονίκης. Στα φοιτητικά του χρόνια ήταν ενεργός στα δημόσια πράγματα του Πανεπιστημίου, συμμετείχε στις γενικές συνελεύσεις και άρθρωνε για πρώτη φορά τον ρητορικό λόγο για τον οποίο χρόνια αργότερα ο Ανδρέας Παπανδρέου θα έλεγε: «αυτός ο άνθρωπος σκέφτεται με το στόμα».
Το 1978 κάνει τα μεταπτυχιακά του στην Γαλλία και δύο χρόνια μετά εκλέγεται διδάκτορας του ΑΠΘ. Την ίδια χρονιά παντρεύεται την σύζυγο του Βασιλική Μπακατσέλου, γόνο της μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας της Θεσσαλονίκης. Η δεκαετία του '80 περνάει και εκείνος δείχνει αφοσιωμένος στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα. Το 1984 εκλέγεται υφηγητής και λίγο καιρό μετά καθηγητής νομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Λίγο πιο πριν είχε γνωρίσει τον πνευματικό του πατέρα Δημήτριο Τσάτσο, ο οποίος του στάθηκε σε όλη του τη ζωή. Με τον Τσάτσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποκτά γνωριμίες έξω από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες.
Στις αρχές τις δεκαετίας του ενενήντα ο Ανδρέας Παπανδρέου του προτείνει να αναλάβει νομικός του σύμβουλος στην δίκη για το σκάνδαλο Κοσκωτά. Εκείνος δέχεται και ξεκινά μια σχέση εμπιστοσύνης του Βενιζέλου με τον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τη στιγμή που ο Ανδρέας Παπανδρέου βάλλεται από παντού. Όταν η δίκη τελειώνει ο Βενιζέλος παραμένει στο στενό πυρήνα νομικών του Ανδρέα και το 1993 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέα Παπανδρέου δεν ξέχασε ποτέ τη στήριξη του Βενιζέλου και αμέσως τον διορίζει υφυπουργό Προεδρίας και λίγο αργότερα κυβερνητικό εκπρόσωπο. Από τη θέση αυτή θα τον μάθει όλη η Ελλάδα. Η ευγλωττία και η ικανότητά του να μιλάει επί ώρες χωρίς να υποπίπτει σε σφάλματα θα είναι, την εποχή εκείνη, το καθημερινό θέμα συζήτησης ανάμεσα σε υπουργούς και δημοσιογράφους.
Μετά το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, στην εσωκομματική μάχη του 1996 μεταξύ Σημίτη και Τσοχατζόπουλου, εκείνος διακριτικά στηρίζει τον Άκη, χωρίς όμως να διαρρηγνύει τις σχέσεις του με τον Κώστα Σημίτη. Έτσι σε όλες τις κυβερνήσεις του πρώην πρωθυπουργού ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα συμμετέχει και δεν θα λείπει από καμία.
Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων από τη θέση του υπουργού Πολιτισμού. Οι σχέσεις του με τον Κώστα Σημίτη όλοένα γίνονται πιο στενές, ενώ το 2004, με την παραίτηση από το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού εκφράζει την επιθυμία στους οικείους του να δηλώσει παρών στις εσωκομματικές εκλογές. Όμως τότε η περιρρέουσα ατμόσφαιρα έδειχνε σαφώς τον Γιώργο Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάνει πίσω.
Η μάχη του 2007
Το 2007 αποτελεί τη μια πλευρά για τη μητέρα των μαχών στο ΠΑΣΟΚ. Η άλλη ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου. Μετά από μια μεγάλη ήττα στις εκλογές ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκφράζει ξανά την επιθυμία να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Μόνο που αυτή τη φορά το κάνει δημόσια. Το βράδυ των εκλογών πηγαίνει στο Ζάππειο και με μια ξαφνική ανακοίνωση τάσσεται υπέρ της αλλαγής ηγεσίας στο κόμμα. Για την κίνησή του αυτή έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά, το σίγουρο είναι ότι ο ίδιος φαίνεται να το μετάνιωσε. Μετά ακολουθεί η σαφής στήριξή του από το συγκρότημα Λαμπράκη και ύστερα το ατυχές γεγονός όπου ένας απλός πολίτης, ο Δημήτρης Ρέλλος, του ρίχνει καφέ καθώς εκείνος εισερχόταν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Ο θυμός του ήταν μεγάλος και οι δηλώσεις του αμέσως μετά περί ηγεσίας του στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, προκάλεσαν τα πιο ειρωνικά σχόλια που έχει ακούσει. Τα τρία αυτά γεγονότα έδωσαν την ώθηση στον Γιώργο Παπανδρέου να κερδίσει τις εκλογές τότε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος πέρασε μια περίοδο ερήμου, όπως ο ίδιος την χαρακτηρίζει.
Μόνος υποψήφιος για την αρχηγία
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που διεκδικεί την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, μόνο που ο ίδιος δεν θα μπορούσε να φανταστεί ποτέ ότι όταν θα έπαιρνε το κόμμα θα ήταν ο μοναδικός υποψήφιος. Μια νέα σελίδα ανοίγει για το ΠΑΣΟΚ, μόνο που δεν είναι σαν τις άλλες. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να αναγεννήσει ένα κόμμα. Το στοίχημα που έχει να κερδίσει δεν μοιάζει ούτε με αυτό του Κώστα Σημίτη, ούτε με εκείνο του Γιώργου Παπανδρέου. Το στοίχημα το δικό του βρίσκεται πιο κοντά στην προσπάθεια του Ανδρέα Παπανδρέου μετά την μεταπολίτευση, όταν αυτός νεαρός φοιτητής παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα στη χώρα.
Όπως λένε η φίλοι του το μόνο του όπλο σε αυτή τη μάχη είναι η ευφυΐα του. Το ίδιο λένε και οι αντίπαλοί του: η ευφυΐα του θα τον καταστρέψει. Ο χρόνος θα δείξει ποιος έχει δίκιο και ο χρόνος για τον Βαγγέλη δεν είναι πολύς....