Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

«Δεν αποκλείεται να ληφθούν νέα μέτρα το καλοκαίρι»

Λίγες ώρες μετά την έγκριση του επίμαχου νομοσχεδίου για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί, που συνοδεύτηκε από την "ανταρσία" Ραγκούση, ο υπουργός υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μάκης Βορίδης απαντά για το επόμενο εκλογικό αποτέλεσμα, την αυτοδυναμία, τους διαγραμμένους βουλευτές από τη ΝΔ, τον Κώστα Καραμανλή, το νέο μνημόνιο και το PSI, αλλά θέτει και τους όρους σε αυτό τον προεκλογικό αγώνα καλώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους να επιδείξουν υψηλό αίσθημα…


Απομένουν λίγες ημέρες για την διάλυση της Βουλής και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου και μερικές εβδομάδες για την ανάδειξη του νέου κυβερνητικού σχήματος. Εσείς βλέπετε τον εαυτό σας υπουργό στο νέο σχήμα που θα προκύψει από τις κάλπες;

Εκείνο που με απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι να ολοκληρωθούν με όσο τον αρτιότερο δυνατό τρόπο όλες οι νομοθετικές εκκρεμότητες μέχρι τη διάλυση της Βουλής. Από εκεί και μετά προτεραιότητα μου είναι η υποψηφιότητα μου στην περιφέρεια Αττικής και η εκλογή μου ως βουλευτή.  


Σε πολιτικό επίπεδο ποιός είναι ο στόχος των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών;


Ο στόχος είναι την επόμενη μέρα να μπορέσουμε να έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση η οποία θα μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητα στη χώρα, την ευρωπαϊκή της προοπτική και την παραμονή της στη ζώνη του ευρώ. Το σημαντικότερο σε αυτή τη φάση που βρίσκεται η χώρα είναι η ανάσχεση της υφεσιακής πορείας.


Εκτιμάται ότι η ΝΔ θα καταφέρει να κερδίζει την αυτονομία σε αυτές τις εκλογές και αν όχι με ποιούς θα μπορέσει να συμμαχήσει;  


Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή αυτοδύναμη Κυβέρνηση, η οποία να μπορεί να εγγυηθεί προς τους δανειστές εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος, να διασφαλίσει την απρόσκοπτη δανειοδότηση της χώρας, να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και να υποσχεθεί στους Έλληνες πολίτες την ανάσχεση της οικονομικής ύφεσης αντιμετωπίζοντας τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Επομένως θα πρέπει η νέα Κυβέρνηση να δώσει μια νέα αναπτυξιακή πολιτική στη χώρα. Αυτό είναι εκείνο το οποίο απαιτείται σε αυτές τις εκλογές.


Ποιό κόμμα μπορεί να εφαρμόσει όσα περιγράψατε; Ποιά υποψηφιότητα πρωθυπουργού μπορεί να διασφαλίσει αυτές τις προϋποθέσεις για την πορεία της χώρας;


Η απάντηση είναι μονοσήμαντη, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα το πολιτικό σκηνικό. Δεν υπάρχει άλλο κόμμα εκτός από τη ΝΔ και δεν υπάρχει άλλη υποψηφιότητα εκτός από αυτή του Αντώνη Σαμαρά η οποία να μπορεί να διασφαλίσει την σταθερότητα και όλα τα παραπάνω για τη χώρα.


Ο σημερινός πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος θα μπορούσε να έχει ρόλο και θέση στο νέο κυβερνητικό σχήμα;


Του σημερινού πρωθυπουργού του ανατεθεί μια συγκεκριμένη αποστολή την οποία ευδοκίμως έφερε εις πέρας. Το θέμα είναι ότι αυτή η αποστολή ήταν απολύτως συγκεκριμένη, δανειοδότηση της χώρας, διαπραγμάτευση της νέας δανειακής σύμβασης, εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων και έναρξη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αυτά λοιπόν ετέθησαν ως στόχοι από τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών και τα εκπλήρωσε ο πρωθυπουργός. Για μένα το στοίχημα της επόμενης μέρα είναι η ισχυρή κυβέρνηση στην οποία θα εξασφαλίζεται η υπουργική της σταθερότητα.


Παλαιότερα είχατε αναφερθεί με θερμά λόγια στο τέως πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.


Οι σχέσεις μας με τον Κώστα Καραμανλή είναι καλές αλλά δεν προσδιορίζονται από ένα προσωπικό χαρακτήρα αλλά από μια πολιτική εκτίμηση που είχα και έχω για τα πρόσωπα. Η εκτίμηση που είχα και έχω για το πρόσωπο του Κώστα Καραμανλή είναι γνωστή.


«Στην δεξιά πολυκατοικία» το κόμμα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» του Πάνου Καμμένου τι ρόλο θα μπορούσε να έχει;

 Όλοι οφείλουν να τοποθετηθούν απέναντι σε ένα πολύ μεγάλο δίλλημα το οποίο είναι: Ναι ή όχι στην Ευρώπη, ναι ή όχι στο ευρώ. Με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο οφείλουν να τοποθετηθούν στο συγκεκριμένο δίλημμα όλα τα κόμματα και όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Και κατ’ επέκταση και οι πολίτες που θα με την ψήφο τους θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα απαντούν και αυτοί στο ίδιο δίλημμα. Για αυτό εκείνο το οποίο εγώ επισημαίνω είναι ότι σε περίπτωση που η απάντηση των πολιτών μετά τις εκλογές δεν εξασφαλίζει την ευρωπαϊκή πορεία τότε να ξέρουν ότι μας περιμένει το χάος.

Δεν ακούγεται λίγο εκβιαστικό αυτό. «Μνημόνιο ή χάος»;

Δυστυχώς αλλά αυτή είναι η απόλυτη αλήθεια. Κανένα δίλημμα δεν είναι αρεστό. Επομένως οι πολίτες πρέπει να τοποθετηθούν ανάμεσα σε αυτές τις δυο δύσκολες επιλογές στις οποίες έχει βρεθεί η χώρα.

Οι πολίτες μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί και έχουν στηρίξει τη μνημονιακή πολιτική και την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη ακόμα και αν αυτή απαιτεί αιματηρές θυσίες στο εισόδημα τους με την υπόσχεση ότι κάθε φορά θα είναι και η τελευταία που λαμβάνονταν έκτακτα μέτρα λιτότητας. Εκτιμάται ότι μετά τις εκλογές, το καλοκαίρι, θα ληφθούν και νέα μέτρα προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι που έχει θέσει η  τρόικα;


Νέα μέτρα θα έρχονται όσο δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το συμφωνήσουμε με τους πολίτες. Το κρίσιμο στοίχημα για την Ελλάδα είναι να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, να σταματήσουμε να φτιάχνουμε ελλείμματα. Δεν μπορεί μια χώρα η οποία είναι υπερχρεωμένη και εξαρτά το δανειοδοτικό της πρόγραμμα από το δανεισμό της από άλλες χώρες να εξακολουθεί να έχει ελλειμματικούς προϋπολογισμούς. Αυτή τη στιγμή ο εθνικός προϋπολογισμός εξακολουθεί να ξοδεύει περισσότερα από αυτά τα οποία εισπράττει. Χάρη στην επιλογή ανταλλαγής ομολόγων έχουμε μια σημαντική βελτίωση του δημοσίου χρέους και της επιβάρυνσης του προϋπολογισμού από την εξυπηρέτηση του δανείου,


Αισθάνεστε δικαιωμένος όσον αφορά τα αποτελέσματα του PSI;


Αυτό ήταν μια σημαντική επιτυχία της κυβερνήσεως υπό τον Λουκά Παπαδήμο. Από εδώ και πέρα είναι σαφές ότι πρέπει να εκπληρωθούν οι στόχοι του νέου προγράμματος και να αντιμετωπίσουμε τα δημοσιονομικά προβλήματα αναστρέφοντας την υφεσιακή πορεία της χώρας για να βάλουμε την ελληνική οικονομία σε θετικά πρόσημα. Για να γίνουν επενδύσεις στη χώρα θα πρέπει ακριβώς να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις τόσο στο τραπεζικό σύστημα όσο και στη δημόσια διοίκηση προκειμένου να ανακτηθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη. Αυτό όμως είναι δουλειά της επόμενης Κυβέρνησης.


Με την απόφαση σας να υπερψηφίσετε τη νέα δανειακή σύμβαση διαγραφήκατε  από τον ΛΑΟΣ και προσχωρήσατε στη ΝΔ. Ποια η στάση της ΝΔ στους δικούς της διαγραμμένους βουλευτές;


Το θέμα αυτό το χειρίζεται ο πρόεδρος της ΝΔ. Αυτό που εκείνο θέλω να επισημάνω όμως είναι ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ - η οποία έτσι όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις θα είναι η επόμενη κυβέρνηση -  θα πρέπει να είναι μια ομάδα η οποία θα μπορεί να στηρίξει το κυβερνητικό έργο. Επομένως εκεί τα πράγματα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα και σαφή. Τώρα δεν υπάρχει ούτε δεν είδα, ούτε δεν άκουσα ούτε δεν διάβασα….Πρέπει όλοι να είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν την κυβέρνηση με την οποία θα εκλεγούν.


Ποιες είναι οι απαιτήσεις των πολιτών από τους πολιτικούς σε αυτή τη προεκλογική περίοδο;


Η πραγματικότητα είναι ότι οι όροι της πολιτικής έχουν αλλάξει. Υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες προσδοκίες από έναν κόσμο που είναι πιεσμένος και θέλει να δει ανατροπή της ύφεσης άμεσα. Η υποψηφιότητα πλέον δεν είναι ούτε διορισμοί, ούτε διαχείριση δημοσίων χρημάτων, ούτε εξυπηρέτηση αιτημάτων, ούτε σε τελική ανάλυση οι πολιτικοί είμαστε απαραίτητα ευχάριστοι στους πολίτες. Αυτό που απαιτείται πλέον από εμάς είναι να είμαστε αποτελεσματικοί, ορθολογικοί, ειλικρινής, συγκεκριμένοι και διαφανείς. Το ζήτημα σήμερα από τους πολιτικούς δεν είναι να κάνουν ψυχοθεραπεία στους ανέργους αλλά να μπορέσουν να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις στο ένα εκ. ανθρώπους που είναι χωρίς εργασία.  


Αντέχει ένας πολιτικός σήμερα να πει την αλήθεια, για παράδειγμα ότι θα έρθουν κι άλλα μέτρα… ή προτιμά να κρύβεται από τον λαό; Τολμάει να πει κάποιος ότι λεφτά δεν υπάρχουν ή φοβάται το τίμημα που θα πληρώσει στην εξουσία;

Σε αυτό έχει και τις ευθύνες του ο ελληνικός λαός. Αν ο λαός δεν αντέχει να ακούσει την αλήθεια και θέλει να εξαπατηθεί υπάρχουν πολιτικές προτάσεις απατηλές. Η εποχή της ανεμελιάς έχει παρέλθει. Τώρα πια ήρθε η ώρα της ευθύνης, ειλικρινείας και συνεννόησης.


Ως υπουργό σας κατηγόρησαν ότι δώσατε «δωράκια» σε μεγαλοεργολάβους με τις αυξήσεις των διοδίων;


Αυτό είναι ένα λαϊκίστικο παραμύθι, διότι αν την αύξηση των διοδίων δεν την καταβάλλουν οι χρήστες των αυτοκινητόδρομων στους αντισυμβαλλόμενους με τους οποίος το ελληνικό δημόσιο έχει υπογράψει συμβάσεις, τότε το κόστος θα μετακληθεί στους Έλληνες φορολογούμενους.  


Πιστεύεται ότι ενόψει προεκλογικής περιόδου θα δούμε να επανέρχεται στο προσκήνιο εκείνη η φωτογραφία που σας απεικονίζει να κρατάτε ένα αυτοσχέδιο τσεκούρι;


Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται. Ας την χρησιμοποιήσουν κι άλλο. Ελπίζω πάντως αυτός ο προεκλογικός αγώνας που θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες να διεξαχθεί σε υψηλότερο επίπεδο αν και δεν αποκλείω τέτοιες τακτικές.  



Θα παραμείνετε στην ίδια εκλογική περιφέρεια

Ναι

Αναφορικά με τους ποδηλατοδρόμους σημείωσε ότι χρειάζεται να υπάρξει αλλαγή του ισχύοντα νόμου όπου θα δίνει δυνατότητα στον υπουργό να ρυθμίζει τους κανόνες. Προς το παρόν εξετάζουμε αν το μέτρο αυτό είναι ασφαλές για την τους ποδηλάτες. Διότι προς το παρόν δεν υπάρχει νομοθετική εξουσιοδότηση. Δεν νομίζω ότι μέχρι τη λήξη της θητείας μου θα έχει λυθεί αυτό. Δοκιμαστική εφαρμογή σε αυτή τη φάση είμαστε.