Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Οι επόμενες κινήσεις του Βενιζέλου

Παρά τις πρώτες δυσοίωνες προβλέψεις οι εκλογές έτυχαν μεγάλης συμμετοχής και πολλά από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξέφραζαν χθες το βράδυ τη μεγάλη τους έκπληξη για την προσέλευση των μελών του κόμματος στα εκλογικά κέντρα όλης της χώρας.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις  τα ξημερώματα της Δευτέρας έδειχναν ότι η συμμετοχή θα αγγίξει τους 240.000 ψηφοφόρους, τη στιγμή μάλιστα που οι πιο αισιόδοξοι υπολογισμοί έδειχναν την προσέλευση να μην ξεπερνά τον αριθμό των 80.000.
Επίσης τα επεισόδια αποδοκιμασίας ήταν πολύ λίγα σε σχέση με αυτό που αναμενόταν. Επιτελικά στελέχη της Ιπποκράτους σημείωναν χθες το βράδυ στα «πηγαδάκια» των κεντρικών γραφείων του ΠΑΣΟΚ ότι μετά από καιρό μίλησε η σιωπηλή πλειοψηφία.
Έτσι πλέον το ΠΑΣΟΚ με έναν νέο πρόεδρο και ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων του να έχει παραμείνει στο πλευρό του Ευάγγελου Βενιζέλου ξεκινά την προεκλογική περίοδο με τους καλύτερους οιωνούς, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των Ελλήνων πολιτών εξαιτίας της διακυβέρνησης Παπανδρέου.
Χθες το βράδυ στην Ιπποκράτους το κλίμα για πρώτη φορά μετά το 2009 ήταν έντονα αισιόδοξο. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνάντησε πολλά στελέχη, αλλά και τους υπαλλήλους του κόμματος, ανοίγοντας έτσι μια νέα περίοδο για το τραυματισμένο κόμμα. Μια περίοδο εμπιστοσύνης, όπως σημείωσε ο νέος πρόεδρος.
Από σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρόκειται να προβεί στις παρακάτω κινήσεις:
  • Θα παραιτηθεί από αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός των Οικονομικών
  • Θα προχωρήσει στη σύσταση νέας εκλογικής επιτροπής
  • Θα έχει επαφές με παλιά στελέχη που είχαν εγκαταλείψει το κόμμα μετά την κυβερνητική θητεία του Γιώργου Παπανδρέου και την επέλαση των «κηπουρών» του
  • Θα επαναφέρει ορισμένους από τους διαγραφέντες βουλευτές
  • Θα προβεί σε οικονομικό απολογισμό των πεπραγμένων του Γιώργου Παπανδρέου στο κόμμα
Αμέσως μετά πρόκειται να καταρτιστούν οι νέες εκλογικές λίστες, οι οποίες έχουν καθυστερήσει, λόγω της διαδοχής.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πέρασε με σχετική ευκολία την στενωπό της εσωκομματικής διαμάχης και τώρα θα επικεντρωθεί στον νέο του αντίπαλο, τον Αντώνη Σαμαρά.