Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Αλαλούμ για τις αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις

Μάλιστα, από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο είχε αρχίσει το νέο μάθημα της ερευνητικής εργασίας (Project), στα πλαίσια της υλοποίησης των αλλαγών.

Τα τελευταία χρόνια, πολύ μελάνι έχει χυθεί για τις αλλαγές, που επίκεινται στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων όσο και στα λύκεια.
Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, υπό την Άννα Διαμαντοπούλου, είχε εντρυφήσει δια μακρόν στο ζήτημα και είχε οδηγηθεί σε συγκεκριμένες αλλαγές. Τονίστηκε τότε ότι δεν θα υπήρχε αιφνιδιασμός και ότι το νέο εξεταστικό θα ίσχυε για τα παιδιά, που φοιτούν σήμερα στην α΄λυκείου, τα οποία είχαν και «γεύση» των αλλαγών στα λύκεια.
Όμως και επί Νέας Δημοκρατίας, ο τελευταίος υπουργός Άρης Σπηλιωτόπουλος είχε ξεκινήσει μακρύ διάλογο με κόμματα και φορείς υπό τον σημερινό υπουργό Παιδείας, Γιώργο Μπαμπινιώτη, με στόχο τις αλλαγές στα λύκεια αλλά και στις πανελλαδικές εξετάσεις. Μάλιστα, ο διάλογος είχε καταλήξει τότε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.
Μάλιστα, με το κρίσιμο αυτό θέμα είχε αρχίσει να ασχολείται και ο νέος υπουργός Παιδείας, Γιώργος Μπαμπινιώτης.
«Φρένο» στις αλλαγές
Και ενώ όλα έδειχναν ότι ο δρόμος για τη θεσμοθέτηση των αλλαγών έχει ανοίξει, μία είδηση της τελευταίας στιγμής έρχεται να ταράξει τα «νερά».
Ο κ. Μπαμπινιώτης μόλις το μεσημέρι το χαρακτήριζε «ώριμο νομοθέτημα, στο οποίο συνέκλιναν τα δύο μεγάλα κόμματα και ένα τρίτο». Ωστόσο, λίγο αργότερα το υπουργείο Παιδείας, μέσω συνεργατών του υπουργού, διεμήνυε ότι το νομοσχέδιο «παγώνει» και μετατίθεται η υλοποίησή του στην επόμενη κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ενδέχεται να το «φρέναρε» η Νέα Δημοκρατία.
Έτσι, γι άλλη μία φορά, χιλιάδες παιδιά της α΄λυκείου αλλά και της γ΄ Γυμνασίου βρίσκονται στον αέρα, καθώς δεν γνωρίζουν αν θα ισχύσουν οι ήδη γνωστές αλλαγές τον ερχόμενο χρόνο, που θα φοιτούν στη β΄τάξη του Λυκείου ή στην α΄τάξη αντίστοιχα.
Προβλήματα και στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις
Όσο οι μαθητές περιμένουν εν αγωνίως τις αλλαγές φαίνεται ότι βρίσκονται αντιμέτωποι και με ένα άλλο πρόβλημα.. Ήδη, παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην εκτύπωση των τετραδίων για τις πανελλαδικές εξετάσεις, που αρχίζουν στις 21 Μαΐου. Πάντως, το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι τα τετράδια των υποψηφίων και όλο το απαραίτητο υλικό θα είναι εγκαίρως έτοιμο παρά τις καθυστερήσεις. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν, το υλικό των πανελλαδικών εξετάσεων είχε αρχίσει να διοχετεύεται στα σχολεία προς το τέλος Μαρτίου.
Τα βιβλία, επίσης, φαίνεται ότι αποτελούν δύσκολο στοίχημα τόσο για τον νυν υπουργό Παιδείας, όσο και τον επόμενο, καθώς έχει καθυστερήσει η έναρξη της εκτύπωσής τους. Ο Γ. Μπαμπινιώτης έχει δηλώσει ότι θα είναι εγκαίρως στα σχολεία, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν ό,τι μπορούν για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.