Από το Σίδνεϊ μέχρι την Ακρόπολη
Αθήνα: Από την όπερα του Σίδνεϊ μέχρι την Ακρόπολη, από τα εστιατόρια του Βλαδιβοστόκ μέχρι το παλάτι του Μπάνιγχαμ, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έσβησαν τα φώτα το βράδυ του Σαββάτου για τη φετινή Ώρα της Γης, μια συμβολική κινητοποίηση για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
Στην πρωτοβουλία εκτιμάται ότι συμμετείχαν γύρω στις 4.000 πόλεις σε περισσότερες από 120 χώρες, με τη Νέα Ζηλανδία να κάνει την αρχή στις 20.30 τοπική ώρα (09.30 ώρα Ελλάδας).
«Έχουμε συμμετοχές από τους πάντες, από την Καζαμπλάνκα μέχρι τις κατασκηνώσεις για σαφάρι στη Ναμίμπια και την Τανζανία» δήλωσε ο Γκρεγκ Μπουρν, διευθυντής της WWF Αυστραλίας, η οποία διοργάνωσε την πρώτη Ώρα της Γης στο Σίδνεϊ το 2007.
Στην Ελλάδα, η κινητοποίηση είχε τη στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια αλλά και του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο κατέβασε τους διακόπτες στα 24 κτίρια των υπηρεσιών του.
Συνολικά 248 δήμοι, κοινότητες και νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις στην Ελλάδα, καθώς και 282 εκπαιδευτικοί οργανισμοί και 1016 φορείς και επιχειρήσεις, είχαν δηλώσει συμμετοχή για την Ώρα της Γης μέχρι την Παρασκευή.
Τα φώτα έσβησαν στην Ακρόπολη, τον Λευκό Πύργο, τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και στο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, μεταξύ άλλων.
Με «ενθουσιασμό και ελπίδα» συμμετείχε στην πρωτοβουλία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη: «Καλούμε τους πάντας, ανεξαρτήτως θρησκείας και εθνικότητος, να συμμετάσχουν στην Ώραν της Γης» είχε δηλώσει ο Οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Σε παγκόσμιο επίπεδο η συμμετοχή φαίνεται πως ήταν αυξημένη σε σχέση με το 2009, όταν πήραν μέρος 3.929 πόλεις και κοινότητες σε όλο τον κόσμο.
Η μεγάλη συμμετοχή θα μπορούσε να αποτελέσει μέσο πίεσης, ώστε η διεθνής κοινότητα να καταλήξει σε μια νέα συμφωνία κατά της παγκόσμιας θέρμανσης στη διάσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο ΟΗΕ το Δεκέμβριο στο Μεξικό.