Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

«Δεν τίθεται θέμα πτώχευσης της Ελλάδας


«Δεν τίθεται θέμα πτώχευσης της Ελλάδας», τόνισε κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, μετά από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της ευρωζώνης.
Αναφερόμενος, παράλληλα, στην εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο μηχανισμό στήριξης της χώρας, υπογράμμισε ότι «ποτέ δεν είπαμε ότι το ΔΝΤ δεν διαθέτει πολύ καλή τεχνογνωσία. Δεν τίθεται θέμα άρνησης του ΔΝΤ αλλά η θέση της ΕΚΤ ήταν, ανέκαθεν, να λέει ότι επιθυμούμε να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης».
Χαρακτήρισε, τέλος, ως «βιώσιμη λύση», το μηχανισμό στήριξης της χώρας στον οποίο κατέληξαν στις 25 του προηγούμενου μηνός οι ηγέτες των χωρών-της ευρωζώνης.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ καλωσορίζει τη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ευρωζώνης της 25ης Μαρτίου για την Ελλάδα. Στηρίζουμε πλήρως την πρόθεση ενίσχυσης της παρακολούθησης των οικονομικών και δημοσιονομικών κινδύνων και τα εργαλεία για την αποτροπή τους καθώς και τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος. Χαιρετίζουμε επίσης την απόφαση να εργαστούν για ένα ισχυρό πλαίσιο επίλυσης κρίσεων. Η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς θα πρέπει να στοχεύει στη στήριξη της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και να προωθεί την ομαλή λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης», είπε ο κ. Τρισέ.
«Κανείς δεν πρέπει να παίρνει αψήφιστα μια δήλωση η οποία υπογράφηκε από όλους τους αρχηγούς κυβερνήσεων» της ευρωζώνης, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Επεσήμανε επίσης, ότι η απόφαση ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας εξαρτάται από την Ελληνική Κυβέρνηση και ότι, σε αυτή την περίπτωση, «θα δούμε πώς θα το ενεργοποιήσουμε». «Αυτό το οποίο είναι πολύ, πολύ σημαντικό είναι να υλοποιηθεί το πρόγραμμα των νέων μέτρων το οποίο αποφάσισε η Ελλάδα», είπε ο κ. Τρισέ. Πρόσθεσε ότι δεν έχει λόγο για να πιστεύει ότι τα μέτρα λιτότητας που έλαβε η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα θεσπιστούν «με αυστηρότητα». «Θα παραμείνουμε, βεβαίως, σε επαγρύπνηση», κατέληξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο 1%, όπως δήλωσε την Πέμπτη εκπρόσωπός της, ανακοινώνοντας την αναμενόμενη απόφαση.
Κι όλα αυτά την ώρα που δυναμώνουν οι φωνές για την ασάφεια του μηχανισμού στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα, αλλά και για την τρελή κούρσα των spreads.
Πάντως οι ξένοι ανταποκριτές αναγνωρίζουν ότι τα μέτρα που πήρε η Ελλάδα ήταν σκληρά όμως ίσως να μην είναι αρκετά. Για φυγή καταθέσεων από την Ελλάδα, ύψους πολλών δισ. ευρώ, λόγω του φόβου που δημιουργεί η αυξημένη αβεβαιότητα για τη χώρα, κάνουν λόγο οι «Financial Times».
Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τα οποία επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα, οι Έλληνες καταθέτες, κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2010, μετέφεραν στο εξωτερικό καταθέσεις ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 4,5% περίπου του συνόλου του τραπεζικού συστήματος.
Εν τω μεταξύ, σκεπτικισμό εκφράζει η γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Bundesbank) όσον αφορά στο σχέδιο βοήθειας των ευρωπαϊκών χωρών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προς την Ελλάδα, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο εργασίας της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει η εφημερίδα Frankfurter Rundschau.