Οι δυνάμεις πιστές στον Λίβυο ηγέτη Καντάφι προσέβαλαν τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών στην ανατολική πόλη Μπιν Ζαουάντ, όπως ανακοίνωσαν οι εξεγερμένοι. Παράλληλα, πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου κάνουν αναφορά για νέα αεροπορική επιδρομή στην στρατηγικής σημασίας Ρας Λάνουφ, που είχε πληγεί και νωρίτερα, ενώ προηγουμένως η κρατική τηλεόραση είχε μεταδώσει πως έχει ανακαταληφθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις, είδηση που διαψεύσθηκε από τους εξεγερμένους και δημοσιογραφικές πηγές.
Παράλληλα, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις τόνισαν πως και η πόλη Μιζουράτα (200 χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας) εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους, διαψεύδοντας την κρατική τηλεόραση Αλ Λίμπια που μετέδωσε ότι η πόλη ανακαταλήφθηκε από τις δυνάμεις του Καντάφι.
«Η πόλη είναι υπό τον πλήρη έλεγχο των επαναστατών. Βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους για δύο εβδομάδες. Τώρα επικρατεί ηρεμία. Δόξα τω Θεώ δεν γίνονται μάχες», τόνισε κάτοικος που δεν θέλησε να κατονομασθεί. «Ωστόσο, ακούσαμε πυροβολισμούς σήμερα το πρωί κοντά στο αεροδρόμιο και την αεροπορική βάση. Εκεί βρίσκονται κυβερνητικές ταξιαρχίες, αλλά είναι περικυκλωμένες από επαναστάτες. Οι ταξιαρχίες προσφεύγουν σε σποραδικά πυρά για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο», πρόσθεσε.
Στρατιωτικός διοικητής των εξεγερμένων στα ανατολικά της χώρας δήλωσε πως οι δυνάμεις του έχουν προελάσει ακόμη δυτικότερα και πλέον ελέγχουν την πόλη αλ Ναουφαλίγια, γεγονός που τις τοποθετεί εγγύτερα στην γενέτειρα και προπύργιο του Καντάφι πόλη της Σύρτης. Ο διοικητής Μπασίρ Αμπούντλ Γκαντίρ έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξη Τύπου. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του καθεστώτος Καντάφι, που προσχώρησε στις τάξεις των εξεγερμένων και βρίσκεται τώρα επικεφαλής του συμβουλίου, Μουσταφά Άμπντελ Τζαλίλ ανέφερε ότι στρατιωτική δύναμη από αντικαθεστωτικούς, καθοδηγούμενη από πρώην μέλη του στρατού της Λιβύης που αυτομόλησαν στην πλευρά των εξεγερμένων κατά του Καντάφι, κινείται ήδη προς ένα στρατηγικό λιμάνι στη Μεσόγειο, τη Σύρτη, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο δυνάμεων του καθεστώτος. Επόμενος στόχος, όπως ανέφερε, είναι η πρωτεύουσα Τρίπολη.
Πυκνές ανταλλαγές πυρών έγιναν αισθητές λίγο πριν το ξημέρωμα στο κέντρο της πρωτεύουσας της Λιβύης, όπως ανακοινώθηκε από αυτόπτες μάρτυρες. Μέχρι στιγμής είναι άδηλο τι προκάλεσε τα πυρά. Οι ίδιες μαρτυρίες μιλούν για κόρνες αυτοκινήτων που ηχούσαν εν χωρώ. Η Τρίπολη αποτελεί το προπύργιο του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες πασχίζει να καταπνίξει την εκτεταμένη λαϊκή εξέγερση που απειλεί την επί 41 χρόνια παντοδυναμία του.
Εξάλλου, οι εξεγερμένοι στη Λιβύη αιχμαλώτισαν και κρατούν μία ομάδα των βρετανικών ειδικών δυνάμεων SAS στα ανατολικά της χώρας, έπειτα από την αποτυχία ενός μυστικού διπλωματικού σχεδίου να έλθουν οι επίλεκτοι σε επαφή και να συνδράμουν τους αντικαθεστωτικούς, τονίζεται σε δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας Σάντεϊ Τάιμς. Η ομάδα, που σύμφωνα με τις πληροφορίες αποτελείται από οκτώ οπλίτες, συνελήφθη ενώ συνόδευε έναν κατώτερο διπλωμάτη που μετακινείτο στα εδάφη που ελέγχονται από την λιβυκή αντιπολίτευση, τονίζει η εφημερίδα. «Δεν μπορούμε ούτε να επιβεβαιώσουμε, ούτε να διαψεύσουμε αυτήν την πληροφορία», τονίζει σε ανακοινωθέν του το Φόρεϊν Όφις. Επίσης δεν κατέστη δυνατή η επαφή, σε πρώτο χρόνο, με το υπουργείο Αμύνης.
Νωρίτερα, η ομάδα Αλληλεγγύη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Γενεύη και απασχολεί ικανό αριθμό Λίβυων εκπατρισθέντων, δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς πως μία ομάδα «από οκτώ επίλεκτους» στρατιώτες είχε αιχμαλωτισθεί από τους αντικαθεστωτικούς. Τα αρμόδια βρετανικά υπουργεία είχαν αρνηθεί επίσης να σχολιάσουν την πληροφορία. Η άφιξη βρετανών καταδρομέων για την προστασία του διπλωμάτη «είχε εξοργίσει αρκετές προσωπικότητες της λιβυκής αντιπολίτευσης, που διέταξαν την κράτηση των καταδρομέων σε μία στρατιωτική βάση», τονίζουν στο δημοσίευμά τους οι Σάντεϊ Τάιμς. Οι αντίπαλοι του Μουάμαρ Καντάφι «φοβούνται ότι εκείνος μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε απόδειξη για δυτική ανάμειξη προκειμένου να διασαλπίσει την υποστήριξη στο καθεστώς του, κεντρίζοντας το πατριωτικό συναίσθημα», υποστηρίζει η εφημερίδα, προσθέτοντας πως οι βρετανοί στρατιώτες έχουν μεταφερθεί στη Βεγγάζη, προπύργιο της εξέγερσης.
Πάντως, οΜουαμάρ Καντάφι, στη συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Ζουρνάλ ντι Ντιμάνς , δηλώνει θετικός στην αποστολή ερευνητικής επιτροπής «από τα Ηνωμένα Έθνη ή την Αφρικανική Ένωση» για να εκτιμήσει την κατάσταση στη Λιβύη.Από πλευράς του, ογερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλε ζητεί σε συνέντευξή του να ασκηθούν περισσότερες κυρώσεις κατά του καθεστώτος του Λίβυου ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι. Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που συνεχίζεται η διεθνής προσπάθεια διάσωσης προσφύγων .