Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Διχάζει τους Ακαδημαϊκούς ο Νόμος Πλαίσιο


Μπορεί το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση να ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, ωστόσο μερίδα Ακαδημαϊκών εκφράζει ακόμα αντιδράσεις και διατυπώνει διαφορετικές απόψεις για τον νέο νόμο - πλαίσιο.

Αρκετοί πανεπιστημιακοί θεωρούν θετική την αλλαγή που έκανε η κ.Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία δέχθηκε να εκλέγεται ο πρύτανης από το σύνολο των διδασκόντων κάθε ιδρύματος. Υπάρχουν ομως και άλλοι που εκτιμούν ότι δεν είναι αρκετή να αμβλύνει τις απόψεις τους περί «αντιδραστικών» διατάξεων.
«Δεν αλλάζει η φιλοσοφία του νομοθετήματος. Για παράδειγμα, εμείς θέλουμε να διατηρηθούν τα όργανα και οι αρμοδιότητες των τμημάτων όπως είναι, ενώ σε όλα τα μονοπρόσωπα όργανα θα πρέπει να εκλέγονται από τη βάση», σημειώνει η κ. Ευγ. Μπουρνόβα γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας των καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), χαρακτηρίζοντας παράλληλα «κίνηση επικοινωνιακού χαρακτήρα» τις αλλαγές στην εκλογή πρύτανη.
«Το νομοθέτημα είναι γεμάτο με αντιφάσεις και αντισυνταγματικότητες» είπε ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μυλόπουλος. Ο ίδιος τονίζει ότι ήδη η Σύγκλητος του ιδρύματος, που συνεδρίασε χθες, επισήμανε ότι το νομοθέτημα για τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ:
• Υπονομεύει το δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων.
• Εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας που αναφέρονται στην αυτοδιοίκηση και το δημοκρατικό χαρακτήρα των πανεπιστημίων.
• Υποβαθμίζει τα πτυχία των Τμημάτων και τα αποσυνδέει από τα επαγγελματικά δικαιώματα, οδηγώντας τους μελλοντικούς πτυχιούχους στην ανεργία και την υποαπασχόληση.
• Δεν διασφαλίζει τη δημόσια χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, της έρευνας και της φοιτητικής μέριμνας, μετακυλίοντας το κόστος σπουδών στην ελληνική οικογένεια.
• Αποσυνδέει την έρευνα από την αποστολή του πανεπιστημίου.
• Προκαλεί μεγάλα προβλήματα στην ακαδημαϊκή λειτουργία των Ιδρυμάτων.
• Διαγράφει φοιτητές που στις σημερινές αντίξοες οικονομικές συνθήκες προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα γίνουν γενικές συνελεύσεις σε πολλές σχολές, προκειμένου να ενημερωθούν οι καθηγητές για τις εξελίξεις ενώ την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων.
Ο πρόεδρος των καθηγητών ΤΕΙ Γιάννης Τσάκνης επισήμανε ότι δεν δόθηκε η δυνατότητα διδακτορικών στα ΤΕΙ, κάτι για το οποίο είχαν διαβεβαιώσεις ότι θα γινόταν. Παρ' όλα αυτά θεωρεί θετική την εκλογή πρύτανη-προέδρου ΤΕΙ από το σύνολο των διδασκόντων.
Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ευχαρίστησε ιδιαίτερα όλους τους προηγούμενους υπουργούς Παιδείας για τη συμβολή τους προς την κατεύθυνση των αλλαγών, κάνοντας ιδιαίτερη και ονομαστική αναφορά στηΜαριέττα Γιαννάκου αλλά και στον πρώην υφυπουργό Γιάννη Πανάρετο. Αποκάλυψε τέλος ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες το υπουργείο Παιδείας θα δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των αλλαγών.