Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2011

ΕΚΤΑΚΤΟ – ΠΡΟΣΟΧΗ: Έρχονται ΑΚΡΑΙΑ καιρικά φαινόμενα


ΕΚΤΑΚΤΟ – ΠΡΟΣΟΧΗ: Έρχονται ΑΚΡΑΙΑ καιρικά φαινόμενα
Ραγδαία επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.).

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο όπου αναμένεται ύφεση των φαινομένων τη νύκτα.
Παράλληλα, οι Νότιοι άνεμοι θα ενισχυθούν σταδιακά στα πελάγη στα 9 Μποφόρ και θα εξασθενίσουν το βράδυ κυρίως στα Δυτικά.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της Δυτικής και Βόρειας χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, για την Αττική προβλέπονται νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν ενώ θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τις βραδινές ώρες κυρίως. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί εντάσεως 4 ως 6 μποφόρ, με τα Ανατολικά να φτάνουν στα 7. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 ως 19 βαθμούς Κελσίου.
Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς καταιγίδες που όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν γρήγορα. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί, εντάσεως 4 ως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 13 βαθμούς με την χαμηλότερη τιμή της να πέφτει κάτω από τους 9 βαθμούς Κελσίου.
Την Κυριακή (18/12), ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα Δωδεκάνησα με εξασθένηση από το βράδυ.
Περαιτέρω επιδείνωση του καιρού στη χώρα, με έντονες βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά και το Βόρειο Αιγαίο αναμένεται τη Δευτέρα (19/12).
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
• Εξαιτίας των κινδύνων από πτώση κεραυνών κατά τη διάρκεια των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να αποφεύγουν τη μετακίνηση και την παραμονή τους στην ύπαιθρο.
• Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητό τους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
• Να ενημερώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.