Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011

Φωτοβολταϊκό πάρκο στο Πανεπιστήμιο της ΚύπρουΦωτοβολταϊκό πάρκο στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου
Tη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου δυναμικότητας 10 MW στην πανεπιστημιούπολη ανακοίνωσαν, σήμερα, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Αθανάσιος Κτωρίδης, το οποίο και αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση του πάρκου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας »Ενεργά για την Ενέργεια».

Η χρηματοδότηση αφορά το ποσό των 14 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καταβάλει το Ίδρυμα για τη δημιουργία του πάρκου, σημαντικό μέρος του οποίου θα δοθεί ως δωρεά όταν εξασφαλισθούν τα έγγραφα ολοκλήρωσης. Το υπόλοιπο ποσό θα είναι υπό τη μορφή οικονομικής στήριξης για την υλοποίηση της εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού πάρκου. Σύμφωνα με τη ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, το πάρκο θα ικανοποιεί πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες της πανεπιστημιούπολης, χωρίς ίχνος ρύπων, σημειώνεται.
Τα έσοδα από την παραγωγή και διάθεση της ενέργειας θα διατίθενται ως υποτροφίες σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές για έναρξη, συνέχιση ή ολοκλήρωση των σπουδών τους στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και χρηματοδότηση του Ινστιτούτου Προχωρημένων Σπουδών, με ποσό έως και 500 χιλιάδες ευρώ ετησίως.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, τόνισε ότι “το πάρκο αυτό, με την ενεργειακή του απόδοση, θα αναδείξει το γεγονός ότι ο ήλιος αποτελεί μία ορθή επιλογή ενεργειακής πολιτικής, καθώς επίσης και την ανάγκη για την αξιοποίηση των εμπειρογνωμόνων από την πολιτεία, ώστε να λαμβάνονται οι ορθές αποφάσεις κατά τη χάραξη πολιτικής”.