Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Σχεδιάζουν εκλογικούς καταλόγους χωρίς… τους «ξενοδόχους»

Σχεδιάζουν εκλογικούς καταλόγους χωρίς… τους «ξενοδόχους»
Ο Λουκάς Παπαδήμος κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το PSI, ο Τσάρλς Νταλάρα βλέπει τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται και το 2012 ωστόσο στη ΝΔ προσπαθούν να κρατήσουν «ζεστή» τη συζήτηση, ανοίγοντας θέματα εκλογικών διαδικασιών.

Παρά το γεγονός ότι στον τρίτο όροφο της Λ. Συγγρού ουδείς κρύβει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής, εντούτοις η συζήτηση για τις εκλογές θέλουν να παραμείνει «ζεστή», καθώς ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει ότι σταδιακά θα καλλιεργηθεί το κλίμα παραμονής της κυβέρνησης Παπαδήμου στην εξουσία για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ήδη με την εκταμίευση της 6ης δόσης, οι συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ εκτιμούν ότι έγινε το πρώτο βήμα που φέρνει τη χώρα πιο κοντά στις κάλπες, ενώ με την ψήφιση του προϋπολογισμού κλείνει ένα ακόμη μέτωπο της κυβέρνησης σε αυτήν της την πορεία.
Ωστόσο, το μεγάλο «αγκάθι» ακούει στο όνομα PSI. Ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής κράτησε ερμητικά κλειστά τα χαρτιά του για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις ωστόσο λίγες ώρες αργότερα ο Τσαρλς Νταλάρα, ένας από τους ανθρώπους που έχουν απόλυτη εικόνα των συζητήσεων, εκτίμησε ότι οι διαβουλεύσεις για το «κούρεμα» μπορεί να συνεχιστούν και το 2012 παρά την πρόοδο που, όπως είπε, έχει επιτευχθεί.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά: Ότι οι εκλογές σίγουρα δεν θα γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου ή σε κάποια άλλη πολύ κοντινή ημερομηνία παρά το γεγονός ότι η ΝΔ επιμένει πως μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποιο δραματικό γεγονός που μπορεί να αλλάξει τον σχεδιασμό ή να προκαλέσει σημαντική καθυστέρηση.
Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο γενικός διευθυντής του κόμματος Θανάσης Σκορδάς επισκέφθηκαν τον υπουργό Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση στον οποίο έθεσαν ζητήματα εκλογικών διαδικασιών (εκλογικοί κατάλογοι, ετεροδημότες, οργάνωση εκλογικού αγώνα) σε μία προσπάθεια να παραμείνει ανοιχτή η όλη συζήτηση γύρω από τις κάλπες σε μία περίοδο όπου το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε εσωτερικό αναβρασμό, αναμένοντας τις αποφάσεις του κ. Παπανδρέου και ένα βήμα πριν από την έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών για την επόμενη ημέρα.
Το ενδιαφέρον είναι πως λίγες ημέρες πριν από τη συγκεκριμένη συνάντηση ο κ. Γιαννίτσης είχε μιλήσει στη Suddeutsche Zeitung και είχε προβλέψει ότι ο βίος της κυβέρνησης Παπαδήμου είναι πολύ πιθανόν να παραταθεί γιατί το αρχικό χρονοδιάγραμμα, όπως φέρεται να δηλώνει, δεν μπορεί να τηρηθεί. Μάλιστα, έσπευσε να «ανοίξει» την ατζέντα των κυβερνητικών καθηκόντων και πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς, επισημαίνοντας πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει και για την ανεργία…