Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2012

Δραματικές ώρες για τους αγνοούμενους -Φόβοι για δεκάδες νεκρούς


REUTERSΔραματικές ώρες για τους εβδομήντα αγνοούμενους του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες καθώς το σκοτάδι έχει καλύψει την περιοχή και οι θερμοκρασίες που καταγράφονται στα νερά είναι εξαιρετικά χαμηλές.
Οι νεκροί, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό, είναι τρεις (δυο γάλλοι επιβάτες και ένας περουβιανός ναύτης), οι τραυματίες εξήντα επτά, εκ των οποίων σαράντα τρεις έχουν μεταφερθεί σε διάφορα νοσοκομεία και δυο είναι σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση. 

Το βράδυ αποφασίστηκε η προσωρινή κράτηση του κυβερνήτη του πλοίου, Φραντσέσκο Σκετίνο, ο οποίος είχε ανακριθεί το απόγευμα. Ο Σκετίνο, κατά την κατάθεσή του, επέμεινε ότι ο ύφαλος στον οποίο προσέκρουσε το πλοίο του δεν έχει χαρτογραφηθεί. 'Ανδρες της ιταλικής ακτοφυλακής, όμως, εκφράζουν σχετικά, σοβαρές επιφυλάξεις.

  Κατά την ανάκρισή του από τις ιταλικές αρχές, και σε δηλώσεις του στον Τύπο, ο κυβερνήτης του πλοίου Concordia, Φραντσέσκο Σκεττίνο,  δήλωσε ότι  “η όλη εξέλιξη οφείλεται σε ύφαλο που δεν υπάρχει στους χάρτες”, προσθέτοντας ότι “δεν είναι αλήθεια ότι το κρουαζιερόπλοιο βρισκόταν εκτός πορείας πλεύσης του”.

Ο Ιταλός κυβερνήτης πρόσθεσε ότι “ουδείς μπορούσε να προβλέψει το τραγικό αυτό συμβάν, ούτε και το ότι το πλοίο θα έγερνε τόσο γρήγορα προς την δεξιά του πλευρά”.

Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία ο κυβερνήτης, την ώρα της σύγκρουσης με τον ύφαλο, βρισκόταν μπροστά στο πηδάλιο. Επιβάτες, όμως, που μίλησαν στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης επιμένουν ότι ήταν μέσα στην τραπεζαρία.

REUTERS

"Υπάρχουν τρεις επιβεβαιωμένοι θάνατοι", δήλωσε ο νομάρχης ενώ απολογισμός των σωστικών συνεργείων, νωρίτερα, έκανε λόγο για έξι νεκρούς και αρκετούς αγνοούμενους.

Σύμφωνα με την «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα», που επικαλείται πηγές τις ακτοφυλακής της Τοσκάνης, οι αγνοούμενοι από την βύθιση του πλοίου έχουν φτάσει τους εβδομήντα.

Η εφημερίδα Il Messangero γράφει ότι 30 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ορισμένοι σοβαρά.

REUTERS
REUTERS

Μέλη των συνεργείων διάσωσης, κρατώντας τη λίστα των επιβαινόντων στο πλοίο, προσπαθούν να τους εντοπίσουν και να διαπιστώσουν αν βρίσκονται στη στεριά.

Δύτες των ιταλών καραμπινιέρων και της ιταλικής ακτοφυλακής ελέγχουν το τμήμα του κρουαζιερόπλοιου ωστε να βρουν τυχόν εγκλωβισμένους.

 Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο Ιταλός εφοπλιστής, ιδιοκτήτης του πλοίου, μεταξύ των τριών χιλιάδων επιβατών που είχαν επιλέξει να πραγματοποιήσουν την οκταήμερη κρουαζιέρα στην δυτική Μεσόγειο, συμπεριλαμβάνονταν και τρεις Έλληνες (τα αρχικά τους είναι Γ.Σ., Μ.Σ. και Γ.Σ.) οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους και ετοιμάζονται να επιστρέψουν αεροπορικώς στην Αθήνα.

Η προσάραξη του πλοίου, λίγο μετά το δείπνο, προκάλεσε σκηνές πανικού. «Ηταν μια πραγματική κόλαση και δεν υπήρξε κανένας συντονισμός στην παροχή των πρώτων βοηθειών και κατά την φάση εγκατάλειψης του πλοίου» τονίζουν πολλοί από τους επιβάτες που μεταφέρθηκαν στην ξηρά.
«Πρόκειται για μια τραγωδία που σοκάρει, είμαστε στο πλευρό των συγγενών και φίλων των θυμάτων» αναφέρει, σε ανακοινωθέν της η ιταλική πλοιοκτήτρια εταιρία Costa Crociere.

Αυτό που θα πρέπει να διαπιστωθεί πρώτα απ' όλα, είναι αν το κύριο αίτιο της τραγωδίας είναι τεχνικής φύσεως ή αν πρόκειται για λάθος του κυβερνήτη.Το πλοίο, που πραγματοποιούσε κρουαζιέρα στη Μεσόγειο, προσάραξε σε ύφαλο κοντά στο νησί Τζίλιο νοτίως της Τοσκάνης.