Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Στα «σκαριά» ισραηλινή πρόταση για το φυσικό αέριο

Στα «σκαριά» ισραηλινή πρόταση για το φυσικό αέριο Το Ισραήλ θα ετοιμάσει σύντομα συγκεκριμένη πρόταση για διαχείριση των ποσοτήτων φυσικού αερίου, που έχουν εντοπισθεί στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των δύο χωρών, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και πρόσθεσε ότι η πρόταση θα επεκτείνεται και στην Ελλάδα.Πρόκειται για μια νέα σχέση μεταξύ των τριών χωρών, η οποία δημιουργεί νέες προοπτικές, δήλωσε στο ΡΙΚ ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος επέστρεψε από επίσκεψη στο Τελ Αβίβ.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εκτιμά ότι η πρόταση θα δημιουργεί τις συνθήκες για ασφαλέστερο τρόπο διαχείρισης ή συνδιαχείρισης των υδρογονανθράκων, αλλά και συνεργασίας σε άλλους τομείς, όπως η έρευνα, το εμπόριο και ο τουρισμός.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης διατύπωσε την άποψη ότι έπρεπε να ζητηθεί αναβολή ή ματαίωση της επικείμενης συνάντησης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στο Greentree.

Από τη στιγμή, είπε, που διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει πρόοδος θα έπρεπε να εξηγηθεί στον Γενικό Γραμματέα ότι δεν θα βοηθούσε μια τέτοια συνάντηση.

Η συνάντηση αυτή «πιθανό να θέσει την ελληνοκυπριακή πλευρά ενώπιον πιεστικών διλημμάτων, τα οποία να έχουν κόστος», σημείωσε και πρόσθεσε πως «ένα από τα πιεστικά διλήμματα, τα οποία πιθανό να αντιμετωπίσουμε, είναι η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης».