Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Το «τριχωτό» αβγό που τρώγεται σαν… φρούτο!

Perierga.gr - RambutanΤο εξωτικό φρούτο rambutan ανήκει στην οικογένεια Nephelium lappaceum και ευδοκιμεί κυρίως στη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη, τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και το Βόρνεο αλλά και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, με την Ταϊλάνδη να κατέχει τα «πρωτεία» στην παραγωγή του.
Το περίβλημά του θυμίζει κατά πολύ το δικό μας κάστανο, αφού είναι γεμάτο μαλακά αγκάθια, και μοιάζει με μια μικρή «χνουδωτή» μπάλα. Στην αρχή είναι πράσινο, ενώ όσο ωριμάζει αποκτά ένα εντυπωσιακό σκούρο κόκκινο χρώμα.
perierga.gr - Το "τριχωτό" αβγό που τρώγεται σαν... φρούτο!
Νόστιμο και θρεπτικό φρούτο, το rambutan δηλώνει αυτό ακριβώς που είναι: Ένα «τριχωτό» σφαιρίδιο (σ.σ. rambut=τριχωτός) που κρύβει στο εσωτερικό του ένα λαχταριστό «αβγό», το οποίο καταναλώνεται ωμό, ως χυμός ή μαρμελάδα.
Perierga.gr - Rambutan
Πιο συγκεκριμένα, η λευκή σάρκα του μοιάζει με καθαρισμένο αβγό, ενώ στη γεύση θυμίζει ένα άλλο τροπικό φρούτο, το λίτσι, και το άρωμά του παραπέμπει αρκετά σε… πράσινο μήλο!
Perierga.gr - Rambutan
Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, το rambutan είναι ιδιαίτερα δημοφιλής καρπός στις τροπικές χώρες, ενώ τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπου χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική αλλά και ως συστατικό σε πολλά γκουρμέ πιάτα.
perierga.gr - Το "τριχωτό" αβγό που τρώγεται σαν... φρούτο!
Εκτός από τους καρπούς, και οι σπόροι του rambutan είναι εδώδιμοι και χρησιμοποιούνται συχνά στη μαγειρική, αποδίδοντας ωραία γεύση και άρωμα στο φαγητό. Αξίζει, επίσης, να σημειώσουμε ότι το ομώνυμο δέντρο λειτουργεί και ως ένα εντυπωσιακό καλλωπιστικό για κήπους και πάρκα.
Perierga.gr - Rambutan
Perierga.gr - Rambutan
Perierga.gr - Rambutan
perierga.gr - Το "τριχωτό" αβγό που τρώγεται σαν... φρούτο!