Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Θα αφήνατε την έφηβη κόρη σας να κάνει σεξ στο ..σπίτι;

Έχοντας στο μυαλό μου ένα δημοσίευμα της daily mail, για μητέρες που δέχονται οι κόρες τους να έχουν φίλο στα 16 και να φέρνουν το φίλο σπίτι τους, αποφάσισα να σας θέσω το εξής ερώτημα :  

Εσείς θα αφήνατε την ανήλικη κόρη σας να φέρει το φίλο της σπίτι σας για να κοιμηθεί του; .  Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Daily Mail, όταν η 16-χρονη Alicia, κόρη της Sarah, ρώτησε τη μητέρα της αν ο φίλος, με τον οποίο τα είχανε τρεις μήνες, θα μπορούσε να περάσει τη νύχτα μαζί της σπίτι τους, η μητέρα κάθε άλλο παρά αναστατωμένη ή εξοργισμένη έδειξε.   Αντ 'αυτού, απάντησε με τρόπο ήρεμο πως μπορεί ο φίλος της να έρθει σπίτι και πήγε και αγόρασε ένα διπλό κρεβάτι για να μπορεί το ζευγάρι να κοιμάται άνετα. 
Από κείνη τη μέρα η Alicia και ο 18χρονος φίλος της περνούν αρκετές νύχτες μαζί στο σπίτι της μητέρας της.  Η Sarah, δηλώνει πως με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να ξέρει που βρίσκεται η κόρη της, και θα εξασφαλίσει έτσι την ασφάλεια της. Την άποψη της αυτή, τη βασίζει στο γεγονός πως όταν η ίδια ήταν έφηβη, ο πατέρας της ήταν πολύ αυταρχικός, με αποτέλεσμα η ίδια να επαναστατήσει πίνοντας και μην παίρνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις στο σεξ. Γι αυτό λοιπόν αποφάσισε να υιοθετήσει μία πιο φιλελεύθερη στάση.  
Σαφώς και είναι καλό να έχουμε μια ανοιχτή σχέση με τα παιδιά μας πιστεύετε όμως ότι είναι προτιμότερο να συζητάτε μαζί τους τα πάντα από το να ορίζετε νόμους στο σπίτι για το τι θα πρέπει να κάνουν και τι όχι; Στην περίπτωση της ιστορίας της μικρής Alicia, πιστεύετε πως η μητέρα της έπραξε άσχημα;  Ο David Spellman, κλινικός ψυχολόγος που δουλεύει με εφήβους και οικογένειες, πιστεύει πως η μητέρα της Alicia έχει παρεξηγήσει το γεγονός πως όλοι οι έφηβοι στα 16 τους επιθυμούν να κάνουν σεξ. Τα ποσοστά της ωριμότητας και της ανάπτυξης μπορεί να διαφέρουν πάρα πολύ από έφηβο σε έφηβο. 
Καταλαβαίνει τους γονείς που θέλουν να προστατέψουν το παιδί τους, αλλά δεν κατανοεί το γεγονός πως πρέπει να του αγοράσουν διπλό κρεβάτι να κοιμηθούν με τους φίλους.. σπίτι τους.   Συνεχίζει, πως δεν είναι σωστό οι γονείς να κάνουν υποθέσεις πως οι 16χρονοι θα κάνουν υποχρεωτικά σεξ κάτω από την ίδια στέγη ή όχι. Δεν είναι όλοι οι 16ρηδες που θέλουν να κάνουν σεξ, οπότε η λύση του να φέρει το φίλο της σπίτι, μήπως επισπεύσει την κατάσταση;  
 Ο ψυχολόγος δηλώνει επίσης πως ως γονείς θα πρέπει να έχουμε το θάρρος μερικές φορές να λαμβάνουμε θέση και να λέμε στα παιδιά μας πως μερικά πράγματα δεν είναι εντάξει να γίνονται. Εξάλλου οι έφηβοι θα διαμαρτυρηθούν σε όσα ΟΧΙ και αν τους πείτε και σε οποιοδήποτε θέμα και αν αφορούν. Αυτό σημαίνει πως πρέπει πάντα να δέχεστε τις επιθυμίες και απαιτήσεις των παιδιών σας;  Εσείς τι γνώμη έχετε;