Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Top 10: Tα μεγαλύτερα τεχνολογικά σκάνδαλα!

Την τελευταία δεκαετία η τεχνολογία εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Η ραγδαία εξέλιξή της τεχνολογίας οδήγησε και σε μεγάλα τεχνολογικά σκάνδαλα, που σχετίζονται με επιχειρήσεις...
και με ανθρώπους που εργάζονται στον χώρο της τεχνολογίας! Συλλέξαμε τα 10 μεγαλύτερα τεχνολογικά σκάνδαλα και σας τα παραθέτουμε!

10. Τα έξοδα της Savvis!




To 2005 ο Ρόμπερτ ΜακΚόρμικ, διευθύνων σύμβουλος τεχνολογικής υποστήριξης στην εταιρεία Savvis, παραιτήθηκε από τη θέση του αφού πρώτα χρέωσε στην εταιρική πιστωτική του κάρτα το ποσό των 241.000 δολαρίων! Που ξόδεψε αυτό το ποσό; Σε μια επίσκεψή του με συναδέλφους στο τόπλες μπαρ Scores! Οπότε απολύθηκε για να μην τον απολύσουν!

9.AT and T: Kατάσκοπος!


Πρώην υπάλληλος της ΑΤ and Τ, αποκάλυψε πως η εταιρεία διατηρούσε εγκαταστάσεις μεσω των οποίων η κυβέρνηση Μπούς παρακολουθούσε τη διαδικτυακή δραστηριότητα Αμερικανών πολιτών. Η αποκάλυψη αυτή έσκασε σαν βόμβα το 2006. Η κυβέρνηση δεν είχε στα χέρια της κάποιο ένταλμα ώστε να προβεί στην παρακολούθηση των πολιτών της. Τότε η Electronic Frontier Foundation μήνυσε την εταιρεία και το 2008 κατήγγειλε τον πρόεδρο Τζωρτζ Μπους! Το Κογκρέσο πέρασε αργότερα νομοθεσία που προστατεύει εταιρίες όπως η ATandT από μηνύσεις τέτοιου τύπου.

8.Hewlett-Packard:Η σεξουαλική παρενόχληση του Μαρκ Χερντ!



Ο διευθύνων σύμβουλος της Hewlett-Packard, Μαρκ Χερντ παρενόχλησε σεξουαλικά την υπάλληλό του και πρώην πρωταγωνίστρια πορνό, Τζόντι Φίσερ! Προσπάθησε να έρθει σε κάποιο συμβιβασμό με τη Φίσερ, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Μάλιστα το συμβούλιο της ΗΡ δεν βρήκε βάση στους ισχυρισμούς της πρώην πορνοστάρ, αλλά ο Χερντ απολύθηκε τον Αύγουστο για την παραποίηση αναφορών εξόδων!

7.Διαδικτυακοί έμποροι!


Ένα σκάνδαλο που έχει μείνει στην ιστορία. Ογδόντα εταιρείες διαδικτυακού εμπορίου εξαπατούσαν τους πελάτες τους ώστε να εγγράφονται σε προγράμματα που υποτίθεται ότι τους εξασφάλιζαν δωρεάν προϊόντα και υπηρεσίες. Κάποιες από αυτές τις εταιρείες ήταν οι Orbitz, Continental Airlines, Ticketmaster, Pizza Hut, Movietickets.com, eHarmony, Hertz, και Live Nation. Στην πραγματικότητα οι συγκεκριμένες εταιρείες συνεργαζόντουσαν με εταιρείες μάρκετινγκ και χρέωναν τους συνδρομητές γύρω στα 20 δολάρια το μήνα. To ποσό αυτό ήταν γνωστό και ως ο "φόρος των ηλιθίων"! Η Επιτροπή Εμπορίου ανάγκασε τις εταιρίες να σταματήσουν την πρακτική αυτή, ενώ μερικές εξ’αυτών πλήρωσαν αποζημιώσεις και πρόστιμα.

6. Η Νίνα Ράιζερ δολοφονείται..


O Xανς Ράιζερ, ο ιδρυτής της εταιρείας Namesys, δολοφόνησε τη σύζυγό του Nίνα Ράιζερ. Στη συνέχεια καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκισης. Οι δικηγόροι του χρησιμοποίησαν μία πρωτότυπη μέθοδο υπεράσπισης, για να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι, γείτονές του τον είδαν να ξεπλένει το εσωτερικό του αυτοκινήτου του και να αφαιρεί το μπροστινό κάθισμα. Η δικαολογία τους δεν έπιασε και ο Ράιζερ τέλεσε κανονικά την ποινή του!

5. Enron: Μια μεγάλη απάτη



To 2001 αποκαλύφθηκε η μεγάλη απάτη της ενεργειακής εταιρείας, η οποία παρείχε και υπηρεσίες streaming media. Αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία μετέφερε πολλά από τα χρέη της σε offshore εταιρίες που ήλεγχε, ώστε να μην εμφανίζονται στις οικονομικές της καταστάσεις. Τότε η Enron είδε την τιμή της μετοχής της να πέφτει από τα 90 δολάρια σε μερικπά σεντ! Τα περισσότερα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας κατέληξαν στη φυλακή, εκτός του Κεν Λέι, προέδρου της εταιρίας, ο οποίος πέθανε πριν προλάβει να καταδικαστεί.

4.Το rootkit της Sony


Το 2005 αποκαλύφθηκε πως η Sony είχε φορτώσει λογισμικό προστασίας από αντιγραφή σε περίπου 100 τίτλους CD που παρήγαγε. Οι μηνύσες έπεσαν σαν βροχή! Συγκεκριμένα όταν τα CD έμπαιναν σε υπολογιστή, το λογισμικό, γνωστό ως rootkit, έκανε το σύστημα ευάλωτο σε ιούς και trojans, προκαλώντας πολλαπλά προβλήματα ασφαλείας. Τα CD αποσύρθηκαν από την αγορά και η Sony αναγκάστηκε να πληρώσει συμβιβασμούς. Ωστόσο το σκάνδαλο αυτό απέδειξε πως οι εταιρίες δε σταματούν σε τίποτα προκειμένου να καταπολεμήσουν την πειρατεία.

3.Η Hewlett-Packard και ο ντετέκτιβ!


Το 2006, η τότε πρόεδρος της εταιρίας Πατρίσια Νταν, με την έγκριση του διευθύνοντος συμβούλου Μαρκ Χερντ, έστειλε ιδιωτικούς ερευνητές να κατασκοπεύσουν μέλη του εταιρικού συμβουλίου και κάποιους δημοσιογράφους. Σκοπός ήταν να εντοπίσουν ποιο μέλος του συμβουλίου διέρρεε πληροφορίες στα ΜΜΕ. Χρησιμοποιήθηκαν αθέμιτα μέσα, και όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο η Νταν παραιτήθηκε. Ο Χερντ, ο οποίος αντικατέστησε την πρόεδρο, είναι ο μόνος που περιέχεται στη λίστα μας δύο φορές.

2. Υahoo:Συμβάλλει στη φυλάκιση Κινέζων Δημοσιογράφων!


Η Yahoo κατακρίθηκε από μέλη του Κογκρέσου ως εχθρός της ελευθερίας του λόγου! Ο λόγος; Η συμβολή της εταιρείας στη φυλάκιση Κινέζων Δημοσιογράφων. Οι δημοσιογράφοι προσπάθησαν αν προειδοποιήσουν τους Κινέζους αντιρρησίες πως αν επέστρεφαν στη χώρα για την 15η επέτειο της σφαγής στην πλατεία Τιενανμέν, τότε θα βρίσκονταν σε κίνδυνο. Η Yahoo προειδοποίησε την κινεζική κυβέρνηση για την κίνηση των δημοσιογράφων και στη συνέχεια η κυβέρνηση καταδίκασε τους δημοσιογράφους σε 10 χρόνια κάθειρξη.

1.WorldCom: Λογιστική απάτη!


Το 2005 ο Μπέρνι Έμπερς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας WorldCom, καταδικάστηκε για απάτη και συνωμοσία. Η λογιστική απάτη ύψους 11 δις δολαρίων, η οποία οδήγησε στην. Ο Έμπερς δεν έχει το δικαίωμα για αίτηση αναστολής μέχρι τα 85 του χρόνια, το 2028, ωστόσο φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο για τη θεϊκή τιμωρία, παρά για την ανθρώπινη.
whos.gr