Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Παπαδήμος έως το 2015

Ανεπίσημα και με παρασκηνιακές επαφές στις Βρυξέλλες, ΔΝΤ και Κομισιόν πιέζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για μετεκλογική συνεργασία –εφόσον βέβαια δεν υπάρξει αυτοδυναμία ενός κόμματος– με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής τον Λουκά Παπαδήμο.
Δεν έγινε καθόλου τυχαία η δήλωση Παπαδήμου προχθές στις  Βρυξέλλες για το θέμα των εκλογών: «Όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών. Κι άλλες σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές».
Ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος καλοβλέπει την προοπτική αυτή να είναι πρωθυπουργός κοινής αποδοχής για τα επόμενα 2-3 χρόνια, έχοντας και την απόλυτη στήριξη της τρόικας, η οποία στο πρόσωπό του έχει βρει έναν υπάκουο συνεργάτη που εφαρμόζει τυφλά της αποφάσεις της.
Το ιδανικό σενάριο Μέρκελ – Λαγκάρντ – Όλι Ρεν που θέλουν να περάσουν στους Έλληνες πολιτικούς, ξεκινάει από το δεδομένο ότι η ΝΔ, που δημοσκοπικά προηγείται με διαφορά από τα άλλα κόμματα, δεν θα αποκτήσει την αυτοδυναμία το βράδυ των εκλογών για να σχηματίσει δική της κυβέρνηση.
Στην περίπτωση αυτή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τον Αντώνη Σαμαρά εντός τριημέρου να έρθει σε επαφή με τα άλλα κόμματα για το σχηματισμό συγκυβέρνησης.
Το ΠΑΣΟΚ ήδη ανεπίσημα έχει εκφράσει την επιθυμία του να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ.
Από κει και πέρα, η «καυτή πατάτα» εφαρμογής των σκληρών μέτρων της τρόικας, καθώς έρχονται κι άλλα τον Ιούνιο, θα μπορούσε για 2-3 χρόνια να μεταφερθεί σε ένα εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο, ώστε να μην υπάρξει και φθορά ούτε του Αντώνη Σαμαρά, ούτε του Βαγγέλη Βενιζέλου, αν δεχθούμε ότι αυτός θα είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Το σενάριο αυτό φαίνεται να βολεύει όλους, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, η οποία πιστεύει στην αυτοδυναμία της.
Σε περίπτωση αποτυχίας της προσπάθειας Σαμαρά για τη δημιουργία συγκυβέρνησης με άλλο κόμμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο δεύτερο κόμμα των εκλογών που κατά τα σημερινά δεδομένα θα είναι η ΔΗΜΑΡ, η οποία έχει πει όχι στο νέο Μνημόνιο, αλλά θέλει την Ελλάδα εντός ευρώ.
Κι εκεί θα αρχίσουν τα μεγάλα μπερδέματα για την τρόικα.
Αυτό το δεύτερο πιθανό σενάριο με τον κυρίαρχο ρόλο να τον παίζει πλέον η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται σε Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες.

Πηγή : newsbomb
Του Κώστα Χαρδαβέλλα