Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Χαρτογράφησαν για πρώτη φορά το ναυάγιο του Τιτανικού!


Χαρτογράφησαν για πρώτη φορά το ναυάγιο του Τιτανικού!Τον πρώτο πλήρη χάρτη της περιοχής όπου έχουν διασκορπιστεί τα συντρίμμια του Τιτανικού συνέθεσε ομάδα ερευνητών προσφέροντας νέες πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβη πριν από 100 χρόνια, όταν το μοιραίο πλοίο βυθίστηκε, στο παρθενικό του ταξίδι.

Ένα από τα πρώτα ενδιαφέροντα στοιχεί που προέκυψαν έχει να κάνει με τον τρόπο βύθισης του πλοίου. Σημάδια στον πυθμένα υποδηλώνουν, για παράδειγμα, πως η πρύμνη περιστράφηκε σαν έλικας ελικοπτέρου καθώς βυθιζόταν και δεν έπεσε κατακόρυφα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Πολ-Χένρι Νάρτζιολετ και τον Ντέιβ Γκάλο, χρησιμοποίησαν την τεχνολογία της ακουστικής χαρτογράφησης και συνολικά 130.000 φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης που τράβηξαν το καλοκαίρι του 2010 υποβρύχια ρομπότ προκειμένου να δημιουργήσουν τον χάρτη, ο οποίος δείχνει ακριβώς πού προσγειώθηκαν εκατοντάδες αντικείμενα και κομμάτια του «Τιτανικού».
Μπορεί να είναι γνωστό εδώ και 25 χρόνια πού έπεσαν η πρύμνη και η πλώρη μετά την πρόσκρουση στο παγόβουνο, όμως σύμφωνα με τον Παρκς Στίβενσον, ένα  ιστορικός του «Τιτανικού» τον οποίο συμβουλεύτηκε η αποστολή των ερευνητών, οι προγενέστεροι χάρτες ήταν ημιτελείς, και η μελέτη της περιοχής με αυτούς ήταν σαν να προσπαθείς να μετακινηθείς σε σκοτεινό δωμάτιο χρησιμοποιώντας έναν αδύναμο φακό.
«Με τον νέο χάρτη, είναι σαν να πέφτει ξαφνικά στο δωμάτιο λαμπρό φως δίνοντάς σου τη δυνατότητα να μετακινηθείς μελετώντας όλα τα αντικείμενα με μεγεθυντικό φακό», επισημαίνει ο Στίβενσον
Ο χάρτης δείχνει συντρίμμια διασκορπισμένα στον πυθμένα πολύ πιο πέρα από τα μεγάλα κομμάτια της πρύμνης και της πλώρης, που κείτονται σε απόσταση περίπου μισού μιλίου. Εξετάζοντάς τον, οι ερευνητές μπορούν πια να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως πώς έσπασε το πλοίο, πώς βυθίστηκε και αν υπήρχε κάποιο μοιραίο λάθος στον σχεδιασμό του πλοίου, αναφέρει το iefimerida.gr.