Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Επέστρεψε στον θρόνο του ο Παναθηναϊκός

Επέστρεψε στον θρόνο του ο Παναθηναϊκός
Το πρώτο τρόπαιο της χρονιά βάφτηκε «πράσινο». Ο Παναθηναϊκός, ύστερα από ένα εντυπωσιακό τελικό που κρίθηκε ουσιαστικά στο τελευταίο δευτερόλεπτο, κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος επικρατώντας με 71-70 του Ολυμπιακού στο Ελληνικό.
Ουσιαστικά το ματς κρίθηκε από την εύστοχη βολή του Διαμαντίδη και το άστοχο σουτ του Παπανικολάου.
Οι «πράσινοι» έδειξαν στο τέλος απίστευτο σθένος, καθώς κατάφεραν να γυρίσουν από το -11, με την έναρξη του τέταρτου δεκαλέπτου, αλλά οι Διαμαντίδης και Βουγιούκας ήταν αυτοί που πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Πρώτοι σκόρερ ήταν οι Σάτο και Γιασικεβίτσιους με 10, από πλευράς «τριφυλλιού», ενώ από τον Ολυμπιακό οι Άντιτς, Σπανούλης και Χάινς είχαν από 13, 12 και 11 πόντους αντίστοιχα.
Ως τυπικά γηπεδούχος, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με τους Μάντζαρη, Σπανούλη, Παπανικολάου, Πρίντεζη και Ντόρσεϊ. Από την άλλη ο Παναθηναϊκός άρχισε με τους Νικ Καλάθη, Διαμαντίδη, Σάτο, Τσαρτσαρή και Μάριτς.
Το παιχνίδι ξεκίνησε επεισοδιακά, με τους Σπανούλη και Καλάθη να ανταλλάζουν μερικά… “γαλλικά”. Όσο αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, ο Παναθηναϊκός είχε ένα ελαφρύ προβάδισμα (9-6) στο 5′ με τον Μάριτς να είναι ο μπροστάρης των επιθέσεων.
Από την άλλη ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να βρει τον ρυθμό του, αλλά η άμυνα των “πρασίνων” ήταν ασφυκτική. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Ντούσαν Ίβκοβιτς να καλέσει το πρώτο τάιμ άουτ του ματς, ώστε να ανακόψει την επιθετική δεινότητα των παικτών του Ομπράντοβιτς.
Δύο λεπτά αργότερα ο Σάτο με τρίποντο έδωσε διψήφιο προβάδισμα (19-8), δείχνοντας πως στα πρώτα λεπτά πατά καλύτερα στο παρκέ. Όμως οι “ερυθρόλευκοι” αντέδρασαν γρήγορα και με τους Σλούκα και Μάντζαρη μείωσε το σκορ στους 7 (23-16).
Βλέποντας αυτήν την εικόνα και τα λάθη που έκαναν Σάτο και Γιασικεβίτσιους, ο “Ζοτς” αντέδρασε αρκετά έντονα. Έτσι το πρώτο δεκάλεπτο έληξε με το “τριφύλλι” να έχει ένα μικρό προβάδισμα με 8 (25-17).
Για πρώτη φορά, με την έναρξη του δευτέρου δεκαλέπτου, ο Παναθηναϊκός έτρεξε ένα μικρό σερί και ο Καϊμακόγλου έκανε το 29-17. Όμως οι τυπικά γηπεδούχοι είχαν άμεση αντίδραση και ο Κέσελ μείωσε στους 7 (29-22). Όμως τα… κακά μαντάτα δεν άργησαν να έρθουν για τον Ομπράντοβιτς.
Ο Κώστας Καϊμακόγλου έφτασε γρήγορα στα 3 φάουλ και αυτό από μόνο του είναι ένας πονοκέφαλος για τον Σέρβο τεχνικό. Έτσι αναγκάστηκε να τον βγάλει και να βάλει στη θέση του τον Σμιθ. Στο 16΄οι “ερυθρόλευκοι” ήταν κοντά στο σκορ και δεν άφηναν στους “πράσινους” να κάνουν τον παιχνίδι τους.
Από το 17′ και ύστερα ξεκίνησε η “κόκκινη” αντεπίθεση. Με τους Σπανούλη και Άντιτς ο Ολυμπιακός “ροκάνισε” τη διαφορά και ο Γκετσεβίτσιους με /2 βολές έφερε το σκορ σε απόσταση αναπνοής (34-33). Βλέποντας αυτήν την εικόνα ο Ομπράντοβιτς έβαλε ξανά στο παιχνίδι τον Καϊμακόγλου, ώστε να βελτιώσει την περιφέρεια, αλλά και να δυναμώσει την άμυνα.
Με τον Ολυμπιακό να βρίσκει τον καλό του εαυτό και τον Παναθηναϊκό να προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει το υπέρ του σκορ, ολοκληρώθηκε το πρώτο ημίχρονο με τους τυπικά φιλοξενούμενους να είναι μπροστά με 3 πόντους (38-35).
Με την έναρξη της τρίτης περιόδου, ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει τα ηνία του ματς. Ο Γιώργος Πρίντεζης με τρίποντο έκανε το 40-38! Αρχικά προηγήθηκε το δίποντο του Κέσελ. Αυτό το σκηνικό δεν άρεσε καθόλου στον “πράσινο” πάγκο και αμέσως ο Ομπράντοβιτς κάλεσε τάιμ άουτ.
Από το 22′ και μετά οι “ερυθρόλευκοι” πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, εκμεταλλευόμενοι την σύγχιση των παικτών του Παναθηναϊκού. Μάλιστα ο φόργουορντ των γηπεδούχων ανέβασε κι άλλο τη διαφορά και ο Σπανούλης με 2/2 βολές έφτασε το σκορ ακόμα και στους 8 (46-38).
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Παναθηναϊκός δεν είχε σημειώσει κανένα καλάθι και αυτό οφειλόταν στον εκνευρισμό του. Ήταν χαρακτηριστικό πως οι πρώτοι πόντοι σημειώθηκαν από βολές του Μπατίστ, καθώς ο Ντόρσεϊ υπέπεσε στο 4ο φάουλ και αυτό το γεγονός δεν άρεσε καθόλου στον Ίβκοβιτς.
Όμως οι Σπανούλης και Πρίντεζης ήταν φωτιά και ανέλαβαν προσωπικά την κατάσταση. Στο 26′ το σκορ έφτασε ακόμα και στους 9 πόντους (54-45) και αυτό ανάγκασε τον “Ζοτς” να καλέσει τάιμ άουτ. Όμως αυτό δεν εμπόδισε τον Ολυμπιακό να πάρει ακόμα και διψήφια διαφορά (+11).
Παρόλα αυτά ο Παναθηναϊκός βρήκε το σθένος και κατάφερε να αντιδράσει. Γιασικεβίτσιους και Βουγιούκας πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και με ένα σερί 5-0 μείωσαν τη διαφορά στους 5 (58-53) στο 28′. Με τη λήξη του δεκαλέπτου ο Διαμαντίδης διαμόρφωσε το 58-55, ολοκληρώνοντας ένα σερί 8-0.
Όμως ο Ολυμπιακός ήταν συγκεντρωμένος και αυτό φάνηκε από τα πρώτα λεπτά της τελευταίας περιόδου. Χάινς,Γκετσεβίτσιους και Κέσελ ανέβασαν τη διαφορά στο +9 (66-57), με τους “πράσινους” να κυνηγούν το σκορ.
Από το 35 και μετά το παιχνίδι απέκτησε μια άγρια ομορφιά. Ο Παναθηναϊκός, με ένα απίστευτο ντεμαράζ, έφερε τη διαφορά στο καλάθι (68-66), καθώς οι Τσαρτσαρής και Βουγιούκας κατάφεραν να καλύψουν το σκορ και να μετατρέψουν το ματς σε ντέρμπι.
Μάλιστα στο 38′ ήρθαν οι δυο ομάδες στα ίσα (70-70). Εκεί μίλησε ο αρχηγός. Ο Διαμαντίδης με μία εύστοχη βολή έδωσε το προβάδισμα και ο Παπανικολάου ήταν άστοχος και έτσι οι «πράσινοι» κατέκτησαν το Κύπελλο Ελλάδας.
Τα δεκάλεπτα: 17-25, 35-38, 58-55, 70-71
tsantiri.gr