Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Πέρασε το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα - Η τελική έγκριση την Τετάρτη

Η τελική έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης μετατίθεται για την Τετάρτη, στην συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, όπως διευκρίνισε ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την οποία παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε πως η Ελλάδα εκπλήρωσε όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες και η συμμετοχή στο PSI ξεπέρασε τις προσδοκίες. Επίσης υπογράμμισε ότι σύμφωνα με την έκθεση της Τρόικας, η επιτυχής έκβαση του PSI θα οδηγήσει στη σταδιακή μείωση του ελληνικού χρέους στο επίπεδο του 117% του ΑΕΠ ως το 2020.
Σύμφωνα με τον κ. Γιουνκέρ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν την έναρξη του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας. Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε χαρακτηριστικά: «είναι η δεύτερη ευκαιρία για την Ελλάδα που δεν πρέπει να χαθεί».
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομίας Όλι Ρεν δήλωσε ότι η σημερινή συμφωνία αποτελεί «νέα αρχή για την Ελλάδα» και τόνισε πως η χώρα πρέπει να προσηλωθεί στην εφαρμογή του νέου προγράμματος. Υπογράμμισε επίσης ότι η επιτυχία του προγράμματος θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή του αλλά και από την πολιτική ενότητα στην Ελλάδα.
Σε ότι αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, ο κ. Γιουνκέρ ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν, για τυπικούς λόγους, την απόφαση του ΔΝΤ την ερχόμενη Πέμπτη. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το Eurogroup είναι ικανοποιημένο από την εισήγηση της προέδρου του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για συμμετοχή ύψους 28 δισ. ευρώ.
Εξάλλου, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ τόνισε ότι το Eurogroup έλαβε διαβεβαίωση από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι δεν θα υπάρξει κανένα είδος αποζημίωσης (είτε άμεση, είτε έμμεση) προς τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, διότι όπως είπε, κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε προηγούμενο και σε άλλες χώρες.
Στον λεγόμενο ειδικό ή κλειστό λογαριασμό, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε πως η Ελλάδα δεσμεύθηκε να ψηφίσει το σχετικό νόμο εντός του Απριλίου.
Επιπλέον, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, αναφερόμενος στο πώς θα παρακολουθείται το ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε ότι θα υπάρξει «εταιρική σχέση» μεταξύ της Ελλάδας, της Τρόικας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε ότι αφορά την εκταμίευση των δόσεων του δανείου, αποφασίστηκε ότι θα καταβληθούν σε μηνιαία βάση για την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου. Ειδικότερα, η δόση του Μαρτίου θα είναι 5,9 δισ. ευρώ, του Απριλίου 3,3 δισ. ευρώ και του Μαΐου 5,3 δισ. ευρώ.
Για το θέμα των τραπεζών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι θα διατεθούν 48 δις. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Τέλος, το Eurogroup αποφάσισε για την Ισπανία ότι θα πρέπει να καταβάλει πρόσθετη προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης που θα αντιστοιχεί στο 0,5% του ΑΕΠ της φέτος και ότι το δημοσιονομικό της έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2013.