Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Οι αστυνομικοί «ντύθηκαν» αναρχικοί και συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ


Εκατοντάδες αστυνομικοί ντύθηκαν αναρχικοί και άρχισαν να ρίχνουν συνέχεια πέτρες στους συναδέλφους τους, και πιο συγκεκριμένα σε διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίοι προσπαθούσαν να τους συλλάβουν.


Πρόκειται για μία άσκηση της ΕΛ.ΑΣ, η οποία τον τελευταίο καιρό επαναλαμβάνεται συχνά πυκνά στο εκπαιδευτικό κέντρο της Αστυνομίας στο Μαρκόπουλο. Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο αστυνομικοί συγκρούονται για ώρες μεταξύ τους με… άγριες διαθέσεις.

Η αστυνομία προχώρησε στην κατάρτιση της άσκησης αυτής μετά τα συνεχόμενα επεισόδια και τις συγκρούσεις με ταραξίες κουκουλοφόρους, προκειμένου να αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα τα άτομα αυτά.

Η ηγεσία της ΕΛΑΣ έχει διαπιστώσει τεράστιο κενό στον τρόπο αντιμετώπισης από τους αξιωματικούς της δράσης ομάδων αντιεξουσιαστών στην Αθήνα και έτσι έχει οργανώσει ταχύρρυθμα φροντιστήρια για τον «χειρισμό ταραχών».

Όπως δημοσιεύεται στο tovima.gr, το σενάριο τοποθετεί αντιμέτωπες δύο πραγματικές διμοιρίες των ΜΑΤ, που προσκαλούνται για αυτόν τον λόγο από την έδρα της υπηρεσίας στου Γουδή, απέναντι σε 150 αστυνομικούς που υποδύονται αναρχικούς, κουκουλοφόρους και χούλιγκαν. Οι «ταραξίες» πετροβολούν διαρκώς τους συναδέλφους τους των ΜΑΤ.

Τέσσερις αξιωματικοί αναλαμβάνουν ανά δύο ως υπεύθυνοι διμοιρίας και δίνουν εντολές για την καταστολή των… ταραχών που προκαλούν συνάδελφοι τους. Έτσι, στο «στίβο» του Μαρκοπούλου ακολουθεί άγρια σύγκρουση με τους άνδρες των ΜΑΤ υπό τις εντολές των εκπαιδευόμενων αξιωματικών να υποχωρούν, να αντεπιτίθενται και να κάνουν κυκλωτικές κινήσεις για την σύλληψη των «κουκουλοφόρων» συναδέλφων τους.

Στόχος τους είναι να μην εγκλωβισθούν από τους επιτιθέμενους, αλλά και να συλλάβουν όσο το δυνατόν περισσότερους «ταραξίες» μπορούν. Από την άλλη ωστόσο πλευρά δίνονται «αρνητικοί βαθμοί» και ασκείται ανάλογη κριτική σε όσους αστυνομικούς – «κουκουλοφόρους» συλληφθούν, αφού θεωρείται ότι δεν έχουν τα ρεφλέξ και την ετοιμότητα να αντιδράσουν σε τέτοιου είδους κρίσιμες περιστάσεις.