Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Θρυλικά ρεκόρ!

Πολλά γκολ, ανατροπή και ένας σκόρερ-κανόνι είναι κάποια από τα ρεκόρ που πέτυχε χθες το βράδυ ο Ολυμπιακός με την ευρεία νίκη επί του Αστέρα Τρίπολης στο Καραϊσκάκη.
Πριν από 35 χρόνια οι Πειραιώτες είχαν πετύχει 6 γκολ στο β’ ημίχρονο ενός αγώνα! Για 3η φορά μέσα στον 21ο αιώνα κατάφεραν να πετύχουν 7 γκολ σε ένα ματς. Ο 12ος παίκτης της ομάδας που σκοράρει 4 φορές σε ένα παιχνίδι έγινε ο Μιραλάς.

Το
sport-fm.gr σάς αναλύει -με τη βοήθεια της γλώσσας των αριθμών- την εικόνα της 26ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας.

Τα σημαντικότερα στατιστικά στοιχεία της 24ης αγωνιστικής

  Πριν από 35 χρόνια ήταν η τελευταία φορά που ο Ολυμπιακός είχε πετύχει έξι γκολ στο δεύτερο ημίχρονο ενός αγώνας. Συγκεκριμένα, στις 5 Ιουνίου 1977 οι Πειραιώτες συνέτριψαν την Παναχαϊκή με σκορ 9-1! Ωστόσο, αυτό δεν είναι το ρεκόρ όλων των εποχών για τους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι είχαν διασύρει με 11-0 τον Φωστήρα στις 3 Μαρτίου 1974 και είχαν σημειώσει επτά τέρματα μετά την ανάπαυλα.
  Καμία ομάδα δεν έχει πετύχει επτά τέρματα σε ένα ματς στη φετινή Σούπερ Λίγκα αλλά και έξι σε ένα ημίχρονο.
  Για τρίτη φορά μέσα στον 21ο αιώνα ο Ολυμπιακός καταφέρνει να πετύχει επτά γκολ στο πρωτάθλημα. Η τελευταία ήταν στις 31 Αυγούστου 2003, όταν είχαν επικρατήσει με 7-0 του Ακράτητου στο ουδέτερο του Πύργου. Μάλιστα, την προηγούμενη σεζόν νίκησαν με το ίδιο σκορ τη Παναχαϊκή στη Ριζούπολη. Πάντως, συνολικά οι πρωταθλητές Ελλάδας έχουν εννιά «εφτάρες» από καταβολής Α’ Εθνικής.
  Περίπου έξι χρόνια χρειάστηκαν να περάσουν για να ανατρέψει ο Ολυμπιακός εις βάρος του διαφορά δύο τερμάτων. Η τελευταία φορά ήταν στις 10 Δεκεμβρίου 2006, όταν οι Πειραιώτες βρέθηκαν να χάνουν με 2-0 από το Αιγάλεω στο Καραϊσκάκη (22’, 51’ Τσέζαρεκ) και τελικά κατάφεραν να επικρατήσουν με σκορ 3-2 (61' Οκκάς, 82' Σέζαρ, 89' Μπόρχα).
  Ο δωδέκατος ποδοσφαιριστής που καταφέρνει να πετύχει τέσσερα γκολ σε αγώνα του πρωταθλήματος έγινε ο Κέβιν Μιραλάς. Μάλιστα, ο Βέλγος επιθετικός είναι ο δεύτερος τη φετινή σεζόν μετά τον Μάρκο Πάντελιτς, ο οποίος σημείωσε «καρέ» στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Κέρκυρα.
  Την πιο βαριά ήττα της ιστορίας του στα σαλόνια του ελληνικού πρωταθλήματος γνώρισε ο Αστέρας Τρίπολης, ύστερα από το 7-2 στο Καραϊσκάκη. Το «κοντέρ» την τελευταία φορά είχε σταματήσει στα τέσσερα γκολ (4-0) στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Ηρακλή τη σεζόν 2009/10.
  Στις 28 Σεπτεμβρίου 2003 ήταν η τελευταία φορά που ο ΠΑΟΚ είχε πετύχει τέσσερα γκολ σε εκτός έδρας αναμέτρηση. Συγκεκριμένα, οι Θεσσαλονικείς εκείνη την ημερομηνία είχαν νικήσει 4-1 τον Πανηλειακό στον Πύργο.
  Οχτώ αγώνες χωρίς ήττα μακριά από την έδρα του συμπλήρωσε ο ΠΑΟΚ. Η τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι ανάλογο ήταν τη σεζόν 1976/77, όταν και τότε (όπως και φέτος) είχε πέντε νίκες και τρεις ισοπαλίες. Πάντως, το ρεκόρ του «Δικεφάλου του Βορρά» ήταν το 1975/76, όταν είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα. Τότε είχε μείνει αήττητος μακριά από την Τούμπα σε 12 σερί αγώνες (9 νίκες, 3 ισοπαλίες).
  Η υπ’ αριθμόν 800 νίκη του ΠΑΟΚ σε όλους τους αγώνες που έχει δώσει στην Α’ Εθνική ήταν η χθεσινή (4-0) επί της Κέρκυρας.
  «Πελατειακές» σχέσεις έχει αναπτύξει ο Σίλβα Κλέιτον με τον ΟΦΗ. Συγκεκριμένα, ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός έχει σκοράρει και στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια που έχει αντιμετωπίσει τους Κρητικούς (τρεις με τον Παναθηναϊκό και έναν με τη Λάρισα).
  Τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία του σημείωσε ο ΟΦΗ, ο οποίος γνώρισε την τέταρτη διαδοχική ήττα μέσα στην έδρα του. Ακόμα και τις δύο χρονιές που υποβιβάστηκε είχε μάξιμουμ τρεις σερί ήττες στο Ηράκλειο! Το 2008-09 από Αρη, Παναθηναϊκό και Ηρακλή και το 1970-71 από Ηρακλή, Βέροια και Αιγάλεω.
  Τις εκατό συμμετοχές στην πρώτη κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος έφτασε ο Ντένις Επστάιν. Η παρθενική εμφάνιση του Γερμανού μεσοεπιθετικού επί ελληνικού εδάφους ήταν στις 31 Αυγούστου 2008, όταν ο Ηρακλής είχε ηττηθεί με σκορ 2-1 από τον Πανσερραϊκό. Μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια έχει καταφέρει να πετύχει 19 γκολ.
  Τον Ντέμη Νικολαΐδη «έπιασε» ο Νίκος Λυμπερόπουλος στην 11η θέση των σκόρερ στην ιστορία της Α’ Εθνικής. Συγκεκριμένα, ο Μεσσήνιος επιθετικός έφτασε τα 163 στην καριέρα του. Η δέκατη θέση, στην οποία βρίσκεται ο Μιχάλης Κρητικόπουλος, απέχει 13 τέρματα (176).
  Για έκτο σερί παιχνίδι του Ατρομήτου σκόραρε ο Κώστας Μήτρογλου, ο οποίος πλέον έχει αρκετές πιθανότητες να σπάσει το ιστορικό ρεκόρ των οχτώ αγωνιστικών που μοιράζονται οι Γιώργος Σιδέρης (1964-65, 1968-69), Κώστας Νικολαΐδης (1967-68) και Ντέμης Νικολαΐδης (1997-98). Μάλιστα, ο διεθνής επιθετικός έφτασε τα 50 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.