Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Σέρρες: Πεζοδρομείται η Οδός Μεραρχίας

Από το Δημαρχείο ως το Διοικητήριο θα εκτείνεται η πεζοδρόμηση στην οδό Μεραρχίας.  
Ποδηλατόδρομο στην Ανατολική πλευρά της οδού προβλέπει η μελέτη του έργου.

Ομόφωνα πέρασε το βράδυ της Τετάρτης από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου η μελέτη έργου για την μετατροπή της οδού Μεραρχίας σε πεζόδρομο σε πρώτο βαθμό από το Δημαρχείο ως την πλατεία Κρονίου ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει επέκταση του σε ως το Διοικητήριο και την οδό Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Έργων κ. Παύλο Μυστακίδη το έργο συνολικού προϋπολογισμού 295.000 ευρώ θα χαρακτηρίζεται από το καθεστώς λειτουργίας ως πεζόδρομος ήπιας κυκλοφορίας, επιτρέποντας έτσι την διέλευση μόνο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης.
Στο παραπάνω πλαίσιο πραγματοποιήθηκε αναμόρφωσης του προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος για το 2012.  
Όσον αφορά τις εργασίες οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το χώρο σύμφωνα με τον κ. Μυστακίδη: «Θα υπάρξει διαπλάτυνση των πεζοδρομίων εγκάρσια της Μεραρχίας χωρίς ωστόσο να υπάρχει μόχλευση τους, ενώ θα υπάρξει επένδυση σε ειδικά πλακάκια για την καθοδήγηση των τυφλών και λοιπόν ανθρώπων με προβλήματα όρασης. Επιπλέον θα υπάρξουν εργασίες για την βελτίωση του φωτισμού στην οδό».
Πλέον το έργο αναμένεται να βγει σε δημοπράτηση για την εύρεση αναδόχου με τα έργα να ξεκινούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών 3-4 μήνες μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.
Η αντιπολίτευση αν και υπερψήφισε το σχέδιο προέβαλε κάποιες ενστάσεις όπως η διαχείριση και η διοχέτευση του κυκλοφοριακού κατά την εκτέλεση των έργων με τον κ. Μυστακίδη να εμφανίζεται καθησυχαστικός.
Από την πλευρά του αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θεόδωρου Μιλλίδη τονίστηκε η σημασία του έργου για την αποσυμφόρηση του κέντρου από τα αυτοκίνητα, αρκεί να μην υπάρξουν προβλήματα στο κυκλοφοριακό σύστημα της πόλης.
Την ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου τόνισε και ο σύμβουλος κ. Ηλίας  Γκότσης ο οποίος χαρακτηριστικά δήλωσε πως το έργο έχει καθυστερήσει να υλοποιηθεί εδώ και 15 χρόνια, με τα σημερινά δεδομένα να βοηθούν στην ολοκλήρωση του, τονίζοντας προς την Δημοτική αρχή πως πρέπει επιτέλους να περάσει στην άμεση υλοποίηση του σχεδίου.
Την ύπαρξη περισσότερων ποδηλατόδρομων παράλληλα σε αυτόν της Μεραρχίας ώστε να υπάρξει πλήρης αξιοποίηση του πρότεινε ο σύμβουλος κ. Καρτιτζόγλου. Παράλληλα ο κ. Καρτιτζόγλου πρότεινε την θέσπιση ενός ειδικού καθεστώτος λειτουργίας του πεζόδρομου  μιας και ο κάθε ένας έχει τη δική του ιδιαιτερότητα.
Για προχειρότητα παρουσίασης του θέματος έκανε λόγω ο σύμβουλος κ. Γάτσιος ο οποίος αν και συμφώνησε για την σπουδαιότητα του πεζοδρόμου ζήτησε καλύτερη ενημέρωση από την Δημοτική Αρχή μιας και στη συνεδρίαση δεν παρουσίασε αναλυτικά δεδομένα για το έργο όπως η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων.