Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

"Μύλος" στο δήμο Θεσσαλονίκης με την υπόθεση "Αλλατίνη"...

Με κεντρικό σύνθημα "Οι Αλευρόμυλοι Αλλατίνη δεν είναι οικόπεδο για μπίζνες, είναι ιστορικά διατηρητέο μνημείο-κοινόχρηστος χώρος πρασίνου", η δημοτική παράταξη "Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη" διοργανώνει σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το ιστορικό βιομηχανικό συγκρότημα που η τοπική διαπλοκή προσπαθεί εκ νέου να το ανοικοδομήσει.
Την ίδια ώρα στην παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη βγήκαν για τα καλά τα “μαχαίρια” από τα θηκάρια και δεν είναι λίγοι οι δημοτικοί σύμβουλοι που ζητάνε την παραίτηση του αντιδημάρχου Οικονομικών, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος εταιρείας που κατέχει το 33% του οικοπέδου του συγκροτήματος “Αλλατίνη” και φέρεται -με τις “ευλογίες” του Γ. Μπουτάρη- να κίνησε τη διαδικασία στο ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να ανοίξει πάλι ο δρόμος της ανοικοδόμησης του οικοπέδου, μέσω νομοθετικής ρύθμισης.


Η υπόθεση “Αλλατίνη” είναι παλιά ιστορία και ανά τα χρόνια έγιναν πολλές προσπάθειες να οικοδομηθεί ο χώρος του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή “φιλέτο” της Θεσσαλονίκης. Στις προσπάθειες αυτές πάντα εμπλέκονται επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία προσπαθούν με τις πολιτικές τους διασυνδέσεις να πετύχουν τον στόχο τους να μετατρέψουν το ιστορικό συγκρότημα σε πολυτελείς κατοικίες, εμπορικό κέντρο και πάρκινγκ, αποκομίζοντας τεράστια ποσά. Τα σχέδια αυτά μέχρι σήμερα “φρενάρουν” εξαιτίας των μεγάλων αντιδράσεων των κατοίκων της περιοχής, αλλά και επιστημονικών φορέων της πόλης που σταθερά ζητάνε το συγκρότημα “Αλλατίνη” να γίνει ένα ζωντανός μουσειακός χώρος και χώρος πρασίνου προς όφελος των κατοίκων. Μάλιστα, κάτοικοι και κινήσεις πολιτών κέρδισαν την υπόθεση στο ΣτΕ, όμως τα επιχειρηματικά συμφέροντα δεν καταθέτουν το “όπλα” τους.

  εμπλοκή του αντιδημάρχου

Την προηγούμενη εβδομάδα ξέσπασε σάλος, όταν η τοπική εφημερίδα “Μακεδονία” αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη νέα προσπάθεια που στοχεύει να ανοίξει τον δρόμο της ανοικοδόμησης του συγκροτήματος “Αλλατίνη”. Οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου προετοίμασαν τροπολογία, την οποία προώθησαν στο ΥΠΕΚΑ προκειμένου να περάσει το συντομότερο δυνατό. Σε αυτήν ορίζεται εκ νέου συντελεστής δόμησης στο οικόπεδο 3,3%, που συνεπάγεται δικαίωμα ανοικοδόμησης περίπου 87.000 τ.μ. και παράλληλα επιτρέπεται στους ιδιοκτήτες να χτίσουν και όσα από τα 70.000 τ.μ. που είχαν εξασφαλίσει μέσω της μεταφοράς συντελεστή δεν αξιοποίησαν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Μετά την υπόθεση Πάχτα, όμως, κανένας βουλευτής δεν ρίσκαρε να βάλει την υπογραφή του, προκειμένου να ανάψει το πράσινο “φως” για την ανοικοδόμηση του “Αλλατίνη”. Την ύπαρξη της σχετικής τροπολογίας επιβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, η συνεργάτης του υποστήριξε πως η τροπολογία δεν ήταν μια πρωτοβουλία του υπουργείου, αλλά του δήμου Θεσσαλονίκης (!), πολιτών και βουλευτών… Όπως ήταν φυσικό, το θέμα ξεσήκωσε μεγάλες αντιδράσεις, από τις δημοτικές παρατάξεις “Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη”, “Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην Πράξη” και “Λαϊκή Συσπείρωση”, ενώ υπόλογος βρέθηκε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Χ. Καπόν που είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που κατέχει ποσοστό 33% του οικοπέδου “Αλλατίνη” και παράλληλα στους ιδιοκτήτες είναι και η αδελφή του.

Βγήκαν τα μαχαίρια στην “Πρωτοβουλία”

Η όλη υπόθεσε δίχασε και την “Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Θεσσαλονίκη”, την παράταξη του Γ. Μπουτάρη που διοικεί τον δήμο. Ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού Ανδρέας Κουράκης καθώς και σχεδόν το σύνολο των δημοτικών τη συμβούλων, εμμέσως πλην σαφώς, ζητάνε την παραίτηση του Χασδάι Καπόν. Μάλιστα ο Αν. Κουράκης έστρεψε ευθέως τα βέλη του κατά του αντιδημάρχου οικονομικών καλώντας τον να απαντήσει “αν είναι αντιδήμαρχος ή επιχειρηματίας”. Χθες ο ίδιος μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους της “Πρωτοβουλίας” συνυπέγραψαν κοινή δήλωση στην οποία τονίζουν δεν γνώριζαν τίποτε για την προωθούμενη τροπολογία ή νομοθετική ρύθμιση, μέχρι που το θέμα δημοσιεύθηκε στην τοπική εφημερίδα και πως ουδέποτε είχε συζητηθεί το θέμα “Αλλατίνη” μετά τις δημοτικές εκλογές. Επίσης δηλώνουν πως “θεωρούμε ότι κάθε ενέργεια του δήμου πρέπει να στηρίζεται στη διαφάνεια, να αποτελεί αντικείμενο συλλογικών αποφάσεων, να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όσοι υπηρετούν σε θέση ευθύνης στον δήμο να μη χρησιμοποιούν το αξίωμά τους για την προώθηση των όποιων οικονομικών, προσωπικών και ιδιοτελών συμφερόντων τους”. Το τελευταίο είναι σαφέστατη αιχμή κατά του κ. Καπόν, ενώ η κοινή δήλωσή τους καταλήγει με την επισήμανση πως “οι θέσεις αυτές υπήρξαν ιδρυτικές αρχές της παράταξης” και πως “κάθε άλλη αντίληψη και συμπεριφορά δεν έχει θέση στην παράταξη και στη δημοτική μας ομάδα”. Από την άλλη οι υπόλοιποι αντιδήμαρχοι, αλλά και ο Γ. Μπουτάρης δεν δείχνουν να ασπάζονται αυτές τις απόψεις. Από την πλευρά του ο Χ. Καπόν επιτέθηκε στον Αν. Κουράκη, υποστηρίζοντας ότι είναι ο μόνος αντιδήμαρχος που θέτει θέμα ασυμβίβαστου για τον ίδιο και πως το κάνει “για προεκλογικούς λόγους”. “Η θέση του κ. Κουράκη είναι γνωστή. Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, βεβαίως κάποιοι αντιδήμαρχοι θέλουν να κατέβουν στην κεντρική πολιτική σκηνή και επενδύουν στο θέμα” σχολίασε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς ποια είναι η προσωπική του θέση για την αξιοποίηση του “Αλλατίνη” ο κ. Καπόν απάντησε “Συντάσσομαι με τη θέση του δημάρχου. Η άποψη ότι πρέπει να απαλλοτριωθεί με βρίσκει σύμφωνο. Βέβαια δεν υπάρχουν τα χρήματα για να απαλλοτριωθεί”.