Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Τρία Κέντρα Μεταναστών στη Θράκη ζητά ο Χροσοχοίδης

Τρία κέντρα φύλαξης μη νόμιμων μεταναστών προβλέπει, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, το σχέδιο του Υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη για τη Θράκη.
Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με τους Περιφερειάρχες ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξήγγειλε τη δημιουργία συνολικά 30 Κέντρων στις ηπειρωτικές Περιφέρειες της χώρας, ενώ είναι προφανές ότι συναντά έντονες αντιδράσεις από τις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας.

Η φημολογία αγγίζει το Στρατόπεδο της Σταυρούπολης στην Ξάνθη, σύμφωνα με τον Δημοτικό Σύμβουλο Γιώργο Κολλάρο, αλλά από διάφορους παράγοντες κάτι τέτοιο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί. Κατά τα άλλα τα Κέντρα Φιλοξενίας θα είναι κλειστά, χωρητικότητας 1.000 μεταναστών το καθένα, ενώ όπως έγινε γνωστό έχουν ήδη εκταμιευτεί 250 εκατομμύρια ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια έως το 2013 για τον λόγο αυτό.
Οι ηπειρωτικές Περιφέρειες είναι: Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Αττικής και Πελοποννήσου. Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, για κάθε χώρο κράτησης θα δημιουργούνται ανεξάρτητα αστυνομικά τμήματα που θα στελεχώνονται από 150 νέους αστυνομικούς. Επίσης, σε κάθε 250 μετανάστες θα αντιστοιχούν 70 άτομα ως προσωπικό ασφαλείας.
Οι περιφέρειες θα υποδείξουν τους κατάλληλους χώρους.
Ο Μ. Χρυσοχοϊδης κάλεσε τους περιφερειάρχες να υποδείξουν εντός 15 ημερών τους κατάλληλους χώρους, που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας παράνομων μεταναστών, όμως αυτό που τονίζουν οι Περιφερειάρχες είναι πως υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, κάνοντας άγνωστο το τοπίο που θα διαμορφωθεί.
Τι περιλαμβάνουν τα κέντρα κράτησης
Κατά τη σύσκεψη, το Αρχηγείο της Αστυνομίας διένειμε στους περιφερειάρχες έγγραφο με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των κέντρων που θα δημιουργηθούν.
Κάθε χώρος κράτησης αλλοδαπών θα είναι χωρισμένος σε τέσσερις τομείς για κράτηση συνολικά 1.000 ατόμων. Κάθε τομέας θα είναι χωρητικότητας 250 ατόμων, ο οποίος θα χωρίζεται σε 5 πτέρυγες των 50 ατόμων. Συνολικά θα απασχοληθούν στο κέντρο κράτησης 1.000 περίπου άτομα από τη τοπική κοινωνία.
Κάθε πτέρυγα 50 ατόμων περιλαμβάνει:
*Χώρους διαμονής
*Χώρο εστιατορίου
*Χώρους υγιεινής (WC, ντους)
*Χώρο θρησκευτικής λατρείας
*Υπαίθριο χώρο άθλησης
*Ελεύθερους χώρους - προαυλισμού
Η εγκατάσταση θα έχει τριπλή περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ  και θα είναι ύψους 3 μέτρων. Περιλαμβάνει Διοικητήριο με χώρους διοίκησης, προσωπικού και λοιπούς απαραίτητους χώρους (χώρος ιατρείου με αναρρωτήριο, γραφείο πυροσβεστικής Υπηρεσίας, χώρος για παραμονή εκπροσώπων συνεργαζόμενων φορέων, κλπ.).
Φύλαξη
*Εξωτερική φύλαξη από αστυνομικό προσωπικό με οπλισμό
*Εσωτερική φύλαξη από ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας
*Υποστήριξη από τεχνικά μέσα επιτήρησης (κλειστό κύκλωμα καμερών- CCTV)
Ανταποδοτικά Οφέλη
*Ίδρυση αστυνομικής Υπηρεσίας (150 αστυνομικοί)
*Ιδιωτικό προσωπικό Ασφαλείας (300 άτομα)
*Κάλυψη αναγκών σίτισης από εταιρεία Catering
*Παροχή υπηρεσιών ιατρικής μέριμνας
*Συνεργείο καθαρισμού
*Συνεργία συντήρησης- τεχνικής κάλυψης
*Εκμετάλλευση κυλικείων  
*Υπηρεσίες καθαριστηρίου