Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012

Δεν αλλάζει τη μυστική συνταγή η Coca ColaΔεν αλλάζει τη μυστική συνταγή η Coca Cola
Η Coca Cola τονίζει μεταξύ άλλων ότι αφενός δεν αλλάζει την παγκοσμίου φήμης συνταγή των αναψυκτικών της και αφετέρου ότι το καραμελόχρωμα σε όλα τα προϊόντα της εταιρείας, είναι και θα είναι ασφαλές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Associated Press τόσο η Coca Cola όσο και η Pepsi σχεδίαζαν να αλλάξουν τη συνταγή του ανθρακούχου αναψυκτικού, προκειμένου να αποφύγουν να τοποθετήσουν στις συσκευασίες σήμα που προειδοποιεί για τον κίνδυνο καρκίνου, όπως ορίζει νόμος στην Καλιφόρνια.
Ωστόσο, νέο δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι δεν προκύπτει σχέδιο αλλαγής της συνταγής των δημοφιλών αναψυκτικών, αλλά οι όποιες αλλαγές θα αφορούν μόνο το καραμελόχρωμα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Coca-Cola:
«Η The Coca-Cola Company δεν αλλάζει την παγκοσμίου φήμης συνταγή των αναψυκτικών Coca-Cola. Στη διάρκεια των ετών βελτιώσαμε τις παραγωγικές διαδικασίες μας, όμως ποτέ δεν αλλάξαμε τη Μυστική μας Συνταγή.
Το καραμελόχρωμα σε όλα μας τα προϊόντα ήταν, είναι και θα είναι ασφαλές.
Η δέσμευση μας στην υψηλή ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων μας παραμένει η βασική μας προτεραιότητα. Θα συνεχίσουμε να βασιζόμαστε σε αξιόπιστα και εδραιωμένα επιστημονικά δεδομένα ώστε να διασφαλίζουμε την ασφάλεια των προϊόντων μας.
Το καραμελόχρωμα περιέχεται σε όλα τα αναψυκτικά τύπου Cola, αλλά και σε μια γκάμα συσκευασμένων τροφίμων, όπως αρτοσκευάσματα, σάλτσες, καφές, κάποιες σκούρες μπύρες, κλπ.
Η νομοθετική ρύθμιση που ζητά την επισήμανση σε κάποια προϊόντα που περιέχουν ίχνη 4-ΜΕΙ αφορά αποκλειστικά στην Πολιτεία της Καλιφόρνια.
Η απόφαση της Πολιτείας της Καλιφόρνια προκλήθηκε από το αβάσιμο αίτημα του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού των ΗΠΑ CSPI (Κέντρο Επιστημών για το Δημόσιο Συμφέρον) που βασίστηκε σε μία μόνο μελέτη και δεν στοιχειοθετείται από έγκυρα επιστημονικά δεδομένα. Ακόμα και το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας των ΗΠΑ (National Toxicology Program), το οποίο διεξήγαγε αυτή τη μελέτη, δεν συμπεριλαμβάνει τη 4-ΜΕΙ ούτε καν στην κατηγορία «εύλογα πιθανό να είναι καρκινογόνο για τον ανθρώπινο οργανισμό» («reasonably anticipated to be a human carcinogen» - Πηγή: Έκθεση για τις Καρκινογόνες Ουσίες, 12η έκδοση, http://1.usa.gov/iId3qz).
Καμία επιστημονική ρυθμιστική αρχή παγκοσμίως – συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) που επανεπιβεβαίωσε την ασφάλεια του καραμελοχρώματος τον Μάρτιο 2011, αλλά και του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) – δεν καταλήγει ότι το καραμελόχρωμα που χρησιμοποιούμε στα προϊόντα μας είναι καρκινογόνο για τον ανθρώπινο οργανισμό, ούτε έχει απαιτήσει αλλαγές στον τρόπο παρασκευής των προϊόντων μας.
Προχωρήσαμε στην απόφαση να ζητήσουμε από τους προμηθευτές μας να τροποποιήσουν την διαδικασία παραγωγής καραμελοχρώματος , γιατί δεν πιστεύουμε ότι απολύτως ασφαλή προϊόντα πρέπει να φέρουν προειδοποιητικές σημάνσεις. Διαφωνούμε με την Πολιτεία της Καλιφόρνια η οποία έλαβε την επιστημονικά αβάσιμη απόφαση να απαιτήσει προειδοποιητική σήμανση σε προϊόντα τα οποία θεωρούνται ασφαλή από κάθε άλλη ρυθμιστική αρχή στον κόσμο. Μια τέτοια σήμανση θα ήταν λάθος και θα προκαλούσε αβάσιμη ανησυχία στους καταναλωτές».