Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Στις Σέρρες... επιστρέφουν στη δραχμή!

Να "χτυπήσει" την κρίση με τον δικό του τρόπο αποφάσισε ένα χωριό στις Σέρρες. Συγκεκριμένα, εδώ και μία εβδομάδα οι κάτοικοι της Πηγής Σερρών, και κυρίως οι ηλικιωμένοι, χρησιμοποιούν....

για τις συναλλαγές τους τη δραχμή! Όπως διαβάζουμε στον "Τύπο της Κυριακής" η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου, Όλγα Κεεχαγιά είπε ότι "η ιδέα ανήκε σε έναν Ελληνογερμανό, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Renningen της Στουτγάρδης. Ήρθε στους γονείς του τα Χριστούγεννα και είπε ότι στο μικρό γερμανικό χωριό, οι κάτοικοί του έχουν ξεθάψει τα μάρκα και κάνουν συναλλαγές με το παλιό νόμισμα της Γερμανίας. Ψάξαμε στο Διαδίκτυο και βρήκαμε ότι αυτό γίνεται και αλλού. Έτσι, αποφασίσαμε να κάνουμε το μεγάλο βήμα και βάλαμε πάλι στη ζωή μας τη δραχμή. Με αυτόν τον τρόπο κάναμε τη δική μας επανάσταση κατά του… ευρώ. Καλό και «χρυσό» το ευρωπαϊκό νόμισμα αλλά μας έχει δώσει πολλές στεναχώριες. Τουλάχιστον με τη δραχμούλα ήσουν πιο ήσυχο".
Το μόνο πρόβλημα που κλήθηκαν να διαχειριστούν οι εμπνευστές ήταν το πού θα βρεθούν τόσα πολλά κέρματα και χαρτονομίσματα δραχμών. Ιδιαίτερη βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση τους έδωσε η Ένωση Συλλεκτών Χαρτονομισμάτων Βορείου Ελλάδος, τα μέλη της οποίας χάρισαν ένα σημαντικό αριθμό χαρτονομισμάτων σε δραχμές προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία. Το επόμενο εμπόδιο ήταν με ποια ισοτιμία θα επιστρέψει το πρώην εθνικό μας νόμισμα στα πορτοφόλια των κατοίκων της Πηγής Σερρών.

"Μετά από ώριμη σκέψη καταλήξαμε στην αναλογία 1 ευρώ = 500 δραχμές. Φυσικά, δεν μπορούσε να υιοθετηθεί η ισοτιμία 1 ευρώ = 340,75 δραχμές καθώς έχει περάσει μία δεκαετία από την έλευση του ευρώ και η αναλογία αυτή είχε πρακτικά καταργηθεί. Θέλαμε μία εύκολη αναλογία…", τόνισε η κ. Κεχαγιά. Να σημειωθεί ότι νομικοί διαβεβαίωσαν τους κατοίκους πως η κυκλοφορία της δραχμής δεν είναι παράνομη, εφόσον γίνεται ταυτόχρονα με το ευρώ.


Οι λιγοστοί ηλικιωμένοι που απολάμβαναν τον καφέ τους στο καφενείο της πλατείας ήταν ενθουσιασμένοι με την επιστροφή της δραχμής. "Παίρνω 400 ευρώ σύνταξη. Αμέσως τα μετατρέπω σε 200.000 δραχμές. Έτσι, αισθάνομαι ότι κάτι έχω μέσα στην τσέπη μου. Ένας καφές κάνει 500 δραχμές. Η αίσθηση είναι διαφορετική και νομίζω ότι η επιστροφή της δραχμής έβαλε φρένο στις συνεχείς αυξήσεις που είχαμε στα προϊόντα κατά τη δεκαετία του ευρώ…", δήλωσε στον "ΤτΚ" ο 70χρονος Αναστάσης Κεφαλάς.