Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει η εκροή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες, καθώς μέσα στους δύο πρώτους μήνες του έτους, η εκροή κεφαλαίων από καταθέσεις έχει φτάσει τα 8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τον Ιανουάριο 5 δισ. ευρώ «πέταξαν» από ελληνικές τράπεζες προς ξένες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή κατευθύνθηκαν στο εξωτερικό, ενώ το Φεβρουάριο ακόμη 3 δισ. ευρώ ακολούθησαν την ίδια οδό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, «δράστες» είναι κυρίως Εύποροι Έλληνες καταθέτες αλλά και επιχειρήσεις οι οποίες μεταφέρουν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες, σε ξένες τις οποίες θεωρούν ασφαλέστερες για τα χρήματά τους.
Ανάμεσα στις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, τη μεγαλύτερη ροή χρημάτων έχει δεχθεί η HSBC αλλά και η Geniki Bank, θυγατρική του γαλλικού κολοσσού Societe Generale. Στο εξωτερικό, αγαπημένοι «προορισμοί» των Ελλήνων καταθετών είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Κύπρος και η Ελβετία . Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ξένες τράπεζες είναι πολύ αυστηρές ως προς την επιλογή των πελατών τους, καθώς εξετάζουν εξονυχιστικά την προέλευση των κεφαλαίων, δηλαδή αν αποτελούν προϊόν παραοικονομικών δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με αναλυτές πάντως, η φυγή κεφαλαίων που είχε φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα τους δύο πρώτους μήνες του έτους, αναμένεται να περιοριστεί στο εξής, μετά την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ να κρατήσει σταθερό τον κατώτερο «πήχη» για την αποδοχή κρατικών ομολόγων των τραπεζών ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας. «Αν δεν υπήρχε αυτή η απόφαση, η τάση φυγής κεφαλαίων σε συνδυασμό με τη δυσχέρεια εύρεσης χρηματοδότησης θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση τις ελληνικές τράπεζες» τονίζουν αναλυτές.
«Το Μάρτιο μπορεί να δούμε μια μειωμένη- ροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό αλλά από τον Απρίλιο αναμένουμε βελτίωση της κατάστασης, λόγω της απόφασης Τρισέ για τα ελληνικά ομόλογα» επισήμαιναν παράγοντες της αγοράς η οποίοι όμως δεν αποκλείουν και νέο ρεύμα εκροής κεφαλαίων, σε περίπτωση που η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εμφανίσει επιδείνωση.
Στην περίπτωση αυτή τραπεζικοί αναλυτές της CreditSights προβλέπουν ότι η επιδείνωση της καταθετικής βάσης θα αναγκάσει τις τράπεζες να μειώσουν τις χορηγήσεις τους εκ νέου, καθώς δεν μπορούν να βρουν χρηματοδότηση από άλλες πηγές προς το παρόν». Οι ίδιοι αναλυτές τονίζουν μάλιστα ότι «πολλοί τραπεζίτες ανησυχούν για τη σταθερότητα της χώρας και τη σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών. Αυτό σε συνδυασμό με το ζήτημα της φορολόγησης κάνει πολλούς να διώχνουν τα χρήματά τους σε ξένες τράπεζες εντός ή εκτός της χώρας».