Σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα εκτινάχθηκαν τα spreads των ελληνικών 10ετών ομολόγων, στις 408 μονάδες βάσης, μετά το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θέλει να τροποποιήσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και να παρακάμψει το ΔΝΤ.
Η διαφορά απόδοσης του ελληνικού τίτλου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού εκτινάσσεται έως τις 408 μονάδες βάσης (4,08%) από 349 μονάδες το βράδυ της Πέμπτης, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό.
Σημειώνεται ότι στις αρχές Ιανουαρίου το spread του ελληνικού τίτλου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού είχε σημειώσει «κορυφή» στις 405 μονάδες βάσης.
Ανοδικά κινούνται και τα spreads πιο βραχυχρόνιων εκδόσεων. Το spread του 2ετούς τίτλου διαμορφώνεται στις 573 μονάδες, του 5ετούς στις 450 μονάδες, ενώ το spread του 3ετούς εκτινάσσεται επίσης σε επίπεδα ανώτερα πολύ υψηλότερα του 5%, στις 580 μονάδες.
Στα ύψη και οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, με τα yields του 3ετούς, του 7ετούς, του 10ετούς και του 15ετούς τίτλου να αναρριχώνται άνω του 7%. Στο 7,2 διαμορφωνόταν λίγο νωρίτερα η απόδοση του 10ετούς τίτλου.
Σημαντική άνοδος και για το ασφάλιστρο έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας, το CDS, το οποίο αναρριχάται στις 377,3 μονάδες βάσης για τον 5ετή τίτλο, από 347 μονάδες στις 2 Απριλίου.
Το Market News International, επικαλούμενο ανώτατες κυβερνητικές πηγές της Ελλάδας, ανέφερε σε δημοσίευμά του ότι η Ελλάδα επιθυμεί τροποποίηση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., προκειμένου να παρακάμψει την οικονομική συνεισφορά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, οι κυβερνητικές πηγές σημείωσαν πως η στροφή αυτή στη στάση της κυβέρνησης έρχεται λόγω των πληροφοριών που λαμβάνει ο πρωθυπουργός από το ΔΝΤ σχετικά με τα πιθανά μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που θα ζητηθούν ως αντάλλαγμα για την οικονομική στήριξη. Όπως επεσήμανε η ίδια πηγή, τα μέτρα είναι σκληρά και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές και για τον λόγο αυτόν πολλά μέλη της κυβέρνησης εκφράζουν την αντίθεσή τους στη συνεισφορά από το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Market News International, η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει πιο ξεκάθαρο μηχανισμό, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο οποίος θα είναι ταχύτερος και θα απαντά άμεσα στο επίσημο αίτημα μιας χώρας για οικονομική στήριξη.
Το δημοσίευμα αυτό διαψεύδεται από την ελληνική πλευρά, με τη «Wall Street Journal» να αναφέρει ότι ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πως η Ελλάδα επιθυμεί να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το πώς οποιοδήποτε πακέτο στήριξης, στο οποίο θα εμπλέκεται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα λειτουργήσει, ωστόσο δεν σχεδιάζει να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.
Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σε δήλωσή του στο Reuters σημείωσε: «Δεν υπάρχει αίτημα από την Ελλάδα για επαναδιαπραγμάτευση της στήριξης. Υπάρχει συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης και μένουμε σε αυτήν».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, δήλωσε ότι «δεν έχει κανένα σχόλιο» σχετικά με το δημοσίευμα που φέρει την Ελλάδα να προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του πακέτου στήριξης, μεταδίδει το Reuters.
Τα σενάρια διέψευσε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου , ο οποίος δήλωσε αναλυτικά: «Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους της χώρας μας για την αλλαγή των όρων της πρόσφατης συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μηχανισμό στήριξης. Η συμφωνία είναι σημαντική τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα, γιατί προσδιορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες μία χώρα, θα στηριχθεί υπό συγκεκριμένους όρους από τους εταίρους της. Όπως όμως έχουμε επανειλημμένα διευκρινίσει η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού.
Η δημοσιονομική πορεία της χώρας μας εξαρτάται από την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, και η Ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει την υλοποίηση του Προγράμματος χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση. Ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά και εντός του στόχου που έχει τεθεί, ενώ έχουν ήδη δρομολογηθεί ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, τον τρόπο κατάρτισης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το ασφαλιστικό, τη λειτουργία του κράτους, και την απελευθέρωση του αναπτυξιακού δυναμικού της χώρας. Οι αλλαγές αυτές διασφαλίζουν την μείωση του δημοσίου ελλείμματος, τον έλεγχο της πορείας του δημόσιου χρέους, αλλά και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».