Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

«Φοβάμαι την ισχύ των Γερμανών λιγότερο από την αδράνειά τους»

«Φοβάμαι την ισχύ των Γερμανών λιγότερο από την αδράνειά τους»
Δραματική έκκληση στη Γερμανία να αναλάβει δράση για να σώσει την Ευρωζώνη και την ΕΕ από μία κρίση που θα έχει «διαστάσεις αποκάλυψης» απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντεκ Σικόρσκι. Μιλώντας στο Βερολίνο δήλωσε ότι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της χώρας του δεν είναι η τρομοκρατία ή τα γερμανικά τανκς ή οι ρωσικοί πύραυλοι, αλλά «η κατάρρευση της Ευρωζώνης» και τόνισε ότι η Γερμανία είναι η μόνη χώρα που μπορεί να δράσει για να αποφευχθεί αυτή.

«Απαιτώ από τη Γερμανία, για το δικό μας και το δικό σας καλό, να τη βοηθήσετε την Ευρωζώνη να επιβιώσει και να ευημερήσει», δήλωσε ο Σικόρσκι και πρόσθεσε: «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει. Θα είμαι πιθανόν ο πρώτος Πολωνός υπουργός Εξωτερικών στην ιστορία που θα πει αυτό: Φοβάμαι την ισχύ των Γερμανών λιγότερο από τη γερμανική αδράνεια. Έχετε καταστεί το σημαντικό έθνος για την Ευρώπη».

Ο Σικόρσκι υποστήριξε ωστόσο την κίνηση της Γερμανίας προς μεγαλύτερη ενοποίηση της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Οι χώρες - μέλη αντιμετωπίζουν μία ακραία επιλογή μεταξύ «βαθύτερης ενοποίησης ή κατάρρευσης», προειδοποίησε ο Πολωνός υπουργός, προκαλώντας την κυβέρνηση της Βρετανίας να στηρίξει τη μεταρρύθμιση διαφορετικά «υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσει μερική αποσύνθεση» της ΕΕ.

Η έκκληση του προς τις χώρες μέλη να αποφασίσουν αν θέλουν να γίνουν «μία κανονική ομοσπονδία» είναι εναρμονισμένη με την επιμονή της γερμανικής κυβέρνησης στη θέση ότι η πολύ στενότερη πολιτική ενοποίηση είναι αναγκαία για να υποστηρίξει τους ισχύοντες κανόνες της Ευρωζώνης, σημειώνει δημοσίευμα των Financial Times.