Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Πρέπει να είναι παρθένα για πάρει υποτροφία!

Ασυνήθιστα κριτήρια θέτει μία πόλη στη Σιέρα Λεόνε για να δώσει υποτροφίες σε κοπέλες προκειμένου να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο. Για να πάρει υποτροφία για σπουδές πέντε χρόνων, μία κοπέλα πρέπει να είναι παρθένα και μάλιστα να παραμείνει μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών της!Ο στόχος είναι να μειωθούν οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, με τη διαβεβαίωση πως «τουλάχιστον το 80% των γυναικών που σπουδάζουν θα παραμείνουν παρθένες μέχρι να ολοκληρώσουν τη φοιτητική τους ζωή», όπως λέει ο Mathew Margao, δημοτικός σύμβουλος της πόλης Bo.

Αναφορικά με τον τρόπο που θα επιβεβαιώνεται εάν μία κοπέλα πληροί τα προσόντα για τη χορήγηση της υποτροφίας, ο Margao εξηγεί πώς θα γίνεται αυτό. «Το συμβούλιο θα προσλάβει γυναικείο ιατρικό προσωπικό που θα επιβεβαιώνει εάν μία κοπέλα είναι παρθένα», λέει ο Margao.

Όπως είναι αναμενόμενο, η συγκεκριμένη απόφαση ξεσήκωσε πλήθος διαμαρτυριών τόσο από γονείς όσο και από οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να επιτρέπει να εξεταστεί η κόρη μου απλά για μία υποτροφία» ομολογεί ένας γονιός.

Εκπρόσωπος μίας τοπικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για τα δικαιώματα των γυναικών δήλωσε πως πρόκειται για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Δεν νομίζω ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος να τραβήξεις την προσοχή στο ζήτημα της ανεπιθύμητης νεανικής εγκυμοσύνης», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο Mathew Margao ωστόσο, επιμένει στην υποστήριξη της απόφασης αυτής, εξηγώντας πως έχει δύο πλεονεκτήματα. «Η μέθοδος αυτή όχι μόνο θα βοηθήσει στην εξάλειψη της νεανικής εγκυμοσύνης, αλλά και επιπλέον θα οδηγήσει στην αύξηση των μορφωμένων γυναικών στη χώρα».

Σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ο αριθμός των ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων και των αμβλώσεων στη χώρα αυξάνεται συνεχώς.