Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Νέα μορφή του ιού HIV εξαπλώνεται από το Καμερούν

Μια πολύ σπάνια μορφή του ιού του AIDS, η οποία είναι ενδεχομένως πιο παθογόνος αλλά μέχρι σήμερα είχε βρεθεί μόνο σε ελάχιστους ασθενείς στο Καμερούν, εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε άλλη χώρα.

Το κρούσμα αφορά έναν 57χρονο που που εισήχθη τον Ιανουάριο σε νοσοκομείο του Παρισιού, αναφέρουν οι γιατροί του, στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.
Το εύρημα θεωρείται σημαντικό επειδή ο ασθενής εκδήλωσε AIDS με σοβαρά συμπτώματα και ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων CD4 του ανοσοποιητικού συστήματός του έπεσαν ραγδαία. Η θεραπεία με συνδυασμό πέντε αντιρετροϊκών φαρμάκων έδωσε αποτέλεσμα, η κατάστασή του όμως θα πρέπει να παρακολουθείται στενά.
Ο εν λόγω υπότυπος της Ομάδας Ν, που ανήκει στην οικογένεια HIV-1, αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1998 σε μια ασθενή από το Καμερούν που είχε ήδη εκδηλώσει AIDS.
Έκτοτε, εξετάσεις για τον ιό της Ομάδας Ν έχουν πραγματοποιηθεί σε 12.000 οροθετικούς ασθενείς στο Καμερούν, μέχρι σήμερα όμως έχουν εντοπιστεί μόνο 12 ακόμα κρούσματα.
Στο περιστατικό που καταγράφηκε στη Γαλλία, οι ερευνητές θεωρούν ότι ο ασθενής «πιθανότατα» κόλλησε την ασθένεια από σεξουαλική σύντροφο στο Τόγκo, από το οποίο μόλις είχε επιστρέψει. Το Τόγκο βρίσκεται κι αυτό στη Δυτική Αφρική, δεν συνορεύει όμως με το Καμερούν.
«Αυτό το περιστατικό λοίμωξης από HIV-1 της Ομάδας Ν υποδεικνύει ότι αυτή η σπάνια ομάδα κυκλοφορεί πλέον εκτός του Καμερούν, γεγονός που δίνει έμφαση για ενδελεχή επιδημιολογική επιτήρηση» γράφουν στο Lancet ο καθηγητής Φρανσουά Σιμόν και οι συνεργάτες του.
Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, ο υπότυπος της Ομάδας Ν είναι πιθανό να μεταπήδησε στον άνθρωπο από τους χιμπατζήδες. Αυτό πιθανώς συνέβη όταν κυνηγοί ήρθαν σε επαφή με κρέας χιμπατζή μολυσμένο με τον συγγενικό ιό SIV, ο οποίος προκαλεί σύνδρομο ανοσολογικής ανεπάρκειας στους πιθήκους.
Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει δύο τύπους του HIV, τον HIV-1 που ευθύνεται για τη συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων και τον HIV-2 που περιορίζεται σε μικρό αριθμό κρουσμάτων στην Αφρική.
Ο τύπος HIV-1 χωρίζεται με τη σειρά του σε τέσσερις ομάδες: την Ομάδα Ν που εντοπίστηκε τώρα στο Παρίσι, την Ομάδα Μ που είναι μακράν η πιο κοινή, καθώς και τις ομάδες O και P που είναι σπάνιες και θεωρείται πιθανό να μεταπήδησαν στον άνθρωπο από τους γορίλες.
Ο λιγότερο σημαντικός τύπος HIV-2, ο οποίος χωρίζεται σε οκτώ ομάδες, δεν αποκλείεται να μεταπήδησε στον άνθρωπο από διαφορετικά πρωτεύοντα θηλαστικά.
Σύμφωνα με ορισμένες προηγούμενες μελέτες, όπως για παράδειγμα αυτή, το Καμερούν δεν αποκλείεται να είναι η χώρα από την οποία ξεκίνησε η παγκόσμια επιδημία HIV/AIDS.