Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Παπανδρέου: "Το ΠΑΣΟΚ πρόλαβε μία άτακτη χρεοκοπία"

"Η επόμενη μέρα στο κίνημά μας δεν υπάρχει χωρίς επόμενη μέρα για τη χώρα. Σήμερα, που η χώρα που βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, δεν δικαιούμαστε να αποστρέψουμε το βλέμμα μας από το μείζον, τις ανάγκες του λαού μας", υπογράμμισε ο τέως πρωθυπουργός.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο τέως πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στην ιδρυτική διακήρυξη του Κινήματος, από τον Ανδρέα Παπανδρέου λέγοντας πως "η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε με τους αγώνες του έθνους μας".
"Κι αν σήμερα γράφαμε μία νέα διακήρυξη, θα έγραφε "η τραγωδία μιας χρεοκοπίας και οι κίνδυνοι που έχουν προκύψει για το έθνος".
"Αλλά η διαφορά είναι ότι εμείς προλάβαμε την χρεοκοπία, ενώ οι προηγούμενοι έφυγαν κακήν κακώς. Εμείς ναι, προλάβαμε μια αναπόφευκτη χρεοκοπία, πάνω από κάθε κομματικό συμφέρον και γι αυτό θέλω να είστε περήφανοι κι αν πάλι έπρεπε να αποφασίσουμε την ίδια νοοτροπία θα είχαμε όλοι μας.
"Η Ελλάδα δεν έχει αποφύγει τον κίνδυνο"
"Έχει διαφύγει η Ελλάδα τον κίνδυνο; Όχι", είπε.
"Αν δούμε τον κίνδυνο από μία μικροκομματική σκοπιά, ποιος πιστεύει ότι αν σήμερα το ΠΑΣΟΚ απαρνηθεί την μεγάλη υπηρεσία που πρόσφερε και προσφέρει, με οποιαδήποτε λάθη, στον τόπο μας, θα μας ψηφίσει ξανά ο πολίτης;", διερωτήθηκε.
"Να βγάλετε για λίγα λεπτά από το μυαλό σας τα χρονοδιαγράμματα, τις αντιθέσεις, τις προσωπικές φιλοδοξίες και να ακούσετε έναν άνθρωπο, που μέσα σε μία διετία τόσο πυκνή όσο μία δεκαετία, τα έζησε όλα", τόνισε.
"Όποια κι αν είναι η κριτική σε μένα, άλλοτε δίκαιη και άλλοτε άδικη, ξέρω πώς είναι να γυρνάς τον κόσμο για να πείσεις ότι η πατρίδα σου είναι ικανή για εμπιστοσύνη, τι θα πει μοναξιά βαθιά, να παλεύεις μόνος σου σε ένα πολιτικό σύστημα που μέχρι πολύ πρόσφατα κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου και με μία βολεμένη ολιγαρκία, δεν ήθελε να αλλάξει τίποτα στον τόπο", πρόσθεσε.
"Για όλα όσα έζησα και ξέρω από πρώτο χέρι, δεν μετανιώνω, αλλά είμαι περήφανος που έδωσα αυτήν τη μάχη σε όλα τα μέτωπα", είπε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, "μόνο η απραξία σε προφυλάσσει από τα λάθη. Και όταν ξέρεις πού θέλεις να πας, θα κάνεις και λάθη. Κι εγώ έκανα λάθη και έμαθα από τα λάθη  μου".
 
"Τεράστιες οι ευθύνες της ΝΔ"
Ασκώντας δριμύτατη κριτική στην ΝΔ, ο κ. Παπανδρέου είπε πως οι ευθύνες της είναι τεράστιες και έχουν αποτυπωθεί στην συνείδηση της Ευρώπης, ενώ έκανε αρκετές φορές λόγο στην παράδοση ανακριβών δημοσιονομικών στοιχείων από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
"Χωρίς συλλογική αντιμετώπιση των αγορών, δεν θα μπορούσε η Ελλάδα μόνη της η Ελλάδα να αντέξει. Η έλλειψη της συλλογικής αντιμετώπισης βέβαια, οδήγησε σε μία ευρωπαϊκή κρίση, αλλά εμείς πηγαίναμε προς μία χρεοκοπία", πρόσθεσε.
"Το ΠΑΣΟΚ κοίταξε το συμφέρον της πατρίδας ως ύψιστη προτεραιότητα. Προλάβαμε μια άτακτη χρεοκοπία που θα ήταν αναπόφευκτη αν η Ελλάδα δεν είχε αλλάξει κυβέρνηση", είπε χαρακτηριστικά.
"Αντιμετωπίσαμε την τέλεια καταιγίδα"
Όπως υπογράμμισε, ο ίδιος ως πρωθυπουργός, με κάθε μέσο, προσπάθησε να αποφύγει το χειρότερο ενδεχόμενο, αυτής της χρεοκοπίας, ενώ η Ελλάδα αντιμετώπισε την "τέλεια καταιγίδα".
"Δεν θα είχαμε καν το περιθώριο να αναρωτιόμασταν τι κάναμε λάθος και χρεοκόπησε η χώρας μας", τόνισε αναφερόμενος στο Μνημόνιο, σημειώνοντας ωστόσο, πως με το Μνημόνιο δεν λύθηκαν τα προβλήματά μας, αλλά αποφύγαμε την χρεοκοπία.
Ακόμη, όπως τόνισε, ο ίδιος ζήτησε να έρθει η Task Force, για την καλύτερη αξιοποίηση της τεχνογνωσίας των στελεχών της, ενώ όπως είπε, "καταφέραμε τα μεγάλα, αλλά δεν τα πήγαμε καλά  με τα μικρά".