Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Βενιζέλος: "Γιώργο ευχαριστώ που φεύγεις αν και διαφωνώ με την πρόταση σου"

Τη σαφή διαφωνία του απέναντι στην πρόταση Παπανδρέου εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ για εσωκομματικές εκλογές τον Μάρτιο.

Παράλληλα, συνεχάρει τον τέως πρωθυπουργό για την αποχώρηση από την πρωθυπουργία και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ενώ τόνισε την αναγκαιότητα εκλογής προέδρου του κόμματος εδώ και τώρα.
"Τώρα πρέπει να πείσουμε τον κόσμο, τώρα παίζεται το παιχνίδι. Όταν θα έχουν προκηρυχθεί οι εκλογές θα είναι αργά" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών και σημείωσε με έμφαση ότι "δεν θα κρύβεται κανείς πίσω από άλλον, ούτε ατομικά ούτε συλλογικά". 
Οπως τόνισε μάλιστα "Τώρα πρέπει να επανασυστήσουμε και το ΠΑΣΟΚ. Φαντάζομαι δεν θα το κάνουμε μεταξύ 1-29 Απριλίου".
Στην αρχή της ομιλίας του, και απευθυνόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου, ο κ. Βενιζέλος είπε "δεθήκαμε συναισθηματικά παρά την αντιπαράθεση του 2007 και πιστεύω ότι οι δυο μας έχουμε αποδείξει πιο πολύ από κάθε άλλον στην πράξη τι σημαίνει η πίστη στην ενότητα".
Στη συνέχεια, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στην τραγική όπως την χαρακτήρισε κατάσταση της χώρας.
"Περνάμε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο" είπε και σημείωσε ότι "αυτούς τους τρεις μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2012 κρίνεται το μέλλον της πατρίδας μας το λιγότερο για την επόμενη δεκαετία. Είναι οι κρισιμότεροι της μεταπολεμικής ιστορίας της χώρας ίσως μετά τον ιούλιο του 1974. Η αβεβαιότητα επιτείνεται. Και μόνο η χθεσινή μέρα, η απόφαση για την υποβάθμιση 9 χωρών της ευρωζώνης η γαλλία και η αυστρία αρκεί για να δείξει το μέγεθος της ρευστότητας. Χθες στην πραγματικότητα φάνηκε σε μία σοβαρή ένταση στις λεπτές και όχι ακίνδυνες διαβουλεύσεις μας για το PSI".
O υπουργός Οικονομικών ζήτησε να στείλει το ΠΑΣΟΚ  το "μήνυμα σταθερότητας που το περιμένει λαός, εταίροι μας και διεθνείς παράγοντες" και υπογράμμισε ότι "η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει εισπραχθεί διεθνώς ως μία σοβαρή ένδειξη ότι η Ελλάδα έχει την εθνική ικανότητα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της".
Παλιοκαιρίσιο πολιτικό παιχνίδι εναντίον του ΠΑΣΟΚ
Για παλαιοκομματικό πολιτικό παιχνίδι μίλησε έπειτα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι  "ενώ σχηματίστηκε μία αντισυμβατική κυβέρνηση με εξωκοινοβουλευτικό πρωθυπουργό εξακολουθεί το πολιτικό παιχνίδι να παίζεται με τον πιο παλιοκαιρίσιο τρόπο. Η κομματική αντιπαράθεση διεξάγεται με όρους παρωχημένους. Το παιχνίδι είναι όμως εν ου παικτοίς" και ζήτησε "να αρθούμε στο επίπεδο που επιβάλλουν οι περιστάσεις".
Ως τραγωδία του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε την τελευταία διετία ο Ευάγγελος Βενιζέλος: "Αυτή είναι η τραγωδία του ΠΑΣΟΚ την διετία. Πικράναμε τον λαό για να σωθεί το έθνος. Αναγκαστήκαμε να λάβουμε πολύ δύσκολες αποφάσεις που μας φέρνουν σε μετωπική σύγκρουση με μεγάλα τμήματα της βάσης του ΠΑΣΟΚ" και μίλησε για ηθικό και συναισθηματικό, πολιτικό ακρωτηριασμό του ΠΑΣΟΚ "στο όνομα της σωτηρίας της χώρας".
Και συνέχισε: "Ανήκω σ' αυτούς που δεν δέχτηκαν ασυζητηί και αδιαμαρτύρητα τις μεγάλες επιλογές του αρχικού προγράμματος στήριξης της οικονομίας. Τάχθηκα υπέρ της αυξημένης πλειοψηφίας 190 ψήφων για αρχικό μνημόνιο για να κατανεμηθεί στις πολιτικές δυνάμεις η ευθύνη με τρόπο ανάλογο και δίκαιο.
Έπρεπε να τους θέσουμε προ των ευθυνών τους. Είχα ζήσει από κοντά την προσπάθεια ως υπουργός άμυνας και πολλές φορές στο υπουργικό μίλησα για μακροοικονομικά προβλήματα του προγράμματος. Ανήκα σ' αυτούς που μετείχαν στην συζήτηση από την αρχή για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους που έπρεπε να είχε γίνει την άνοιξη του 2010 και όχι Οκτώβριο του 2011. Αλλά ταυτόχρονα ως υπουργός άμυνας συνέβαλα όσο μπορούσα στην μειώση του ελλείμματος.
Τον Ιούνιο του 2011 μετά από έντονη πίεση που μού άσκησε ο Γ. Παπανδρέου ενέδωσα και αναδέχτηκα ευθύνες που δεν μού ανήκαν προσωπικά και μπορούσα να αποφύγω. Και πού ζήτησα να μοιραστώ με άλλους. Γνωρίζοντας το προσωπικό κόστος, την φθορά, αλλά έπρεπε να απαντήσω σε ένα δίλημμα που σπανίως έρχεται σε ένα δημόσιο πρόσωπο. Τι κάνεις το κεφάλαιό σου; Το συσσωρεύεις ή το διαθέτεις για την πατρίδα; Να ευχαριστήσω τον Γιώργο γιατί μού έδωσε αυτήν την επώδυνη ευκαιρία. Και ονομαστικά τα μέλη της ΚΟ με τους οποίους κρατάμε ζωντανή την χώρα αυτή".