Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΣΟΚ: Ερχεται αύξηση της τιμής του νερού με… γαρνιτούρα ;


Αυτό μας μάρανε! Εδώ δεν θα έχουμε να φάμε αύριο με την υφεσιακή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση...
μας προτείνουν πρόγραμμα εξοικονόμησης …νερού.

Και μιλάμε για το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που προετοιμάζει, μετά «το εξοικονομώ ενέργεια κατ’ οίκον», το «εξοικονομώ νερό κατ’ οίκον» με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης νερού έως και 30%.Παράλληλα όμως ο υπουργός κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε ημερίδα της ειδικής γραμματείας υδάτων για την εξοικονόμηση νερού, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής των τιμών του νερού.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό η σχετική μελέτη ανέδειξε ότι με απλές παρεμβάσεις στον εξοπλισμό ενός νοικοκυριού μπορούν να επιτύχουν σημαντική εξοικονόμηση νερού -και οι αστικές και οι νησιωτικές περιοχές με ελλειμματικό ισοζύγιο μπορούν να λέχουν, ειπώθηκε, κέρδος!.

Τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο έχουν θεσμικό, κανονιστικό, οικονομικό και επιδεικτικό χαρακτήρα, και συνοπτικά είναι:

- Υποχρεωτική εγκατάσταση εξοπλισμού εξοικονόμησης νερού σε νέες κατοικίες με την τροποποίηση των σχετικών κανονιστικών διατάξεων.

- Χρήση των ομβρίων υδάτων για πότισμα ή άλλες δευτερεύουσες χρήσεις, σε περιοχές προτεραιότητας με την υποχρεωτική κατασκευή ομβροδεξαμενών/στερνών.

- Παροχή οικονομικών κινήτρων για την εγκατάσταση του εξοπλισμού σε παλιές κατοικίες, σε περιοχές προτεραιότητας.

- Θεσμοθέτηση ενός Εθνικού Σήματος Εξοικονόμησης Νερού για τον βασικό κτηριακό εξοπλισμό.

- Προαγωγή και ενίσχυση Πιλοτικών Έργων για την επέκταση της εφαρμογής μέτρων εξοικονόμησης νερού σε κτήρια (επαγγελματικά, δημόσια) και την ενεργή συμμετοχή των Επιχειρήσεων Ύδρευσης με σχετικές τοπικές δράσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης.

Μήπως όλα αυτά έγιναν ως γαρνιτούρα για να πλασαριστεί η …αύξηση της τιμής του νερού (ΕΥΔΑΠ κλπ);

Ή μήπως θέλουν να έχουμε πιο πολύ νερό διότι δεν θα έχουμε …φαί’;