Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012

Πρόωρες εκλογές… χωρίς ευρώ στην τσέπη!

Προκήρυξη πρόωρων εκλογών χωρίς την εκταμίευση του δεύτερου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα εξετάζεται ως ενδεχόμενο μεταξύ άλλων...

Το ενδεχόμενο αρχικά έπαιξε ως ένα απλό σενάριο. Ωστόσο, όσο περνούν οι ώρες και η ιδέα ωριμάζει, τόσο περισσότερο αυξάνουν οι πιθανότητες να υιοθετηθεί ως τελική λύση.

Τι προβλέπει: την προκήρυξη και πραγματοποίηση πρόωρων εθνικών εκλογών, χωρίς να έχει εγκριθεί το δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας ή αν εγκριθεί να μην εκταμιευτεί μέρος του ή ολόκληρο το πακέτο προς τη χώρα μας.

Έτσι, ουσιαστικά, οι Έλληνες θα πάνε στις κάλπες με το εξής εκβιαστικό δίλημμα: να πάρουμε τα λεφτά των Ευρωπαίων με τους γνωστούς επαχθείς όρους ή να τους γυρίσουμε την πλάτη, με τις γνωστές, πιθανές, συνέπειες;

Η απάντηση που θα δοθεί θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη κι από αυτή θα εξαρτηθεί εν πολλοίς το μέλλον της Ελλάδας, κατά τις επόμενες δεκαετίες.

Ωστόσο, οι διακινητές αυτής της άποψης, τόσο εντός όσο κι εκτός συνόρων, συμφωνούν ότι θα πρέπει ο λαός τελικά να είναι ο υπέρτατος κριτής.

Προωθούν το σενάριο πολλοί ευρωπαίοι εταίροι

Το ενδιαφέρον στοιχείο της υπόθεσης έγκειται στο γεγονός ότι υπέρ αυτής της πρότασης για πρόωρες εκλογές με το συγκεκριμένο δίλημμα τάσσονται πλέον και Ευρωπαίοι εταίροι, γνωρίζοντας ενδεχομένως ότι κατά αυτόν τον τρόπο η χώρα παίζει με τη φωτιά.

Όμως, εκτιμάται ότι μόνο έτσι μπορεί να δοθεί μια οριστική απάντηση και να πέσει ο θόρυβος και να κοπάσουν οι διαμαρτυρίες. Αν η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ταχθεί υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης, τότε όλοι οφείλουν να τη σεβαστούν. Μάλιστα, για να μας …βοηθήσουν, σε αυτή τη συγκυρία, εξετάζεται το ενδεχόμενο να περάσει το PSI πριν από τη συμφωνία, έτσι ώστε να κουρευτεί η μεγάλη δόση της 20ης Μαρτίου και να καλυφθεί. Κατ αυτόν τον τρόπο η χώρα θα αποφύγει την άτακτη χρεωκοπία.
Εννοείται ότι αν το αποτέλεσμα των εκλογών είναι υπέρ της απόρριψης της βοήθειας από τους εταίρους, λόγω των επαχθών όρων της, αυτά θα είναι και τα τελευταία λεφτά που θα έρθουν από το εξωτερικό στη χώρα.
Διαψεύσεις από διάφορες πλευρές
Πάντως τις τελευταίες ώρες υπάρχουν διαρροές προς μεγάλα πρακτορεία, πως το Eurogroup θα δώσει οριστικά το πράσινο φως για το νέο δάνειο τη Δευτέρα.
Επίσης οι Γερμανοί φέρεται να απορρίπτουν κάθε ιδέα για δάνειο γέφυρα μέχρι να γίνουν εκλογές τον Απρίλιο, όπως παραμένει το επικρατέστερο σενάριο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής δήλωσε το απόγευμα ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει να ξεκινήσει η διαδικασία ανταλλαγής του χρέους της μετά τη Δευτέρα, οπότε αναμένει να λάβει τη σχετική έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
"Περιμένουμε τη Δευτέρα να πάρουμε το πράσινο φως για να ξεκινήσει το PSI", είπε ο Καψής σε ενημέρωση συντακτών.
Σύμφωνα με τον Καψή, ανοιχτό παραμένει το θέμα του ειδικού λογαριασμού που απαιτούν διάφορες χώρες για να καταβάλλονται εκεί τα ποσά των δανείων διάσωσης που προορίζονται για την αποπληρωμή των ιδιωτών δανειστών της Ελλάδας.
Ο Καψής απέρριψε επίσης και τις παρεμβάσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής εκλογών στην Ελλάδα.
"Η συζήτηση για το λογαριασμό δεν έχει ολοκληρωθεί... δεν έχω τίποτα να απαντήσω στον κύριο Σόιμπλε είναι απόλυτα δικό μας θέμα το πότε θα κάνουμε εκλογές".