Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012

"Στοπ" από Τουρκία σε Ελλάδα στις έρευνες πετρελαίου!!!

Απαγόρευσε ουσιαστικά η Τουρκία στην Ελλάδα το δικαίωμα για να πραγματοποιεί έρευνες για πετρέλειαο ή φυσικό αέριο στο Αιγαίο επικαλούμενη τη συνθήκη της Βέρνης, ενώ παράλληλα απέρριψε το ελληνικό διάβημα για την παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Πίρι Ρέις» στο κεντρικό Αιγαίο, λέγοντας πως η Άγκυρα δεν χρειάζεται την άδεια της Αθήνας για το ερευνητικό της σκάφος.

Στις 21 Μαρτίου το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε αντιδράσει στην παρουσία του «Πίρι Ρέις» και στην παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από αυτό, με σχετικό διάβημά του.

Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ ανέφερε σχετικά:

"Γνωστοποιείται ότι αργά το μεσημέρι της 21ης Μαρτίου 2012, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος “Piri Reis” εισήλθε σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, βορειοδυτικά της Μυτιλήνης.

Σε συνεννόηση με το Λιμενικό Σώμα, γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες, ενώ έχουν δοθεί οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να γίνουν παραστάσεις προς το Τουρκικό Υπουργείο".

Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι οι έρευνες του Πίρι Ρέις θα συνεχιστούν μέχρι τις 29 Μαρτίου καθώς και ότι το ερευνητικό σκάφος «δεν πραγματοποιεί έρευνες που αφορούν την ανεύρεση πετρελαίου ή φυσικού αερίου στο Αιγαίο».

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών -επαναλαμβάνοντας τις γνωστές τουρκικές θέσεις- υπογραμμίζει ότι ισχύει πλήρως το μορατόριουμ που εισήγαγε η συμφωνία Βέρνης το 1976 για την απαγόρευση κάθε τέτοιας έρευνας, μέχρις ότου οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου.


Πιο συγκεκριμένα α το τουρκικό υπουργείο ανέφερε στην ανακοίνωσή του:

«Η υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα και συνεπώς το μορατόριουμ που παγώνει κάθε ερευνητική δραστηριότητα για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο πέραν των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, όπως έχει συμφωνηθεί από τις δύο χώρες το 1976 με τη συμφωνία της Βέρνης, εξακολουθεί να ισχύει.

Ωστόσο ακαδημαϊκές και ναυτικές έρευνες, πέραν των στόχων του μορατόριουμ, γίνονται χωρίς κανέναν περιορισμό και από τις δύο χώρες στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου. Και οι δύο χώρες δεν χρειάζονται προηγούμενη άδεια ή συμφωνία ή ενημέρωση, η μία της άλλης, μέσω των επίσημων διαύλων για τη διενέργεια τέτοιων ερευνών πέραν των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

Πληροφορηθήκαμε από το πανεπιστήμιο της 9ης Σεπτεμβρίου στην Σμύρνη ότι το ερευνητικό σκάφος Πίρι Ρεϊς πραγματοποιεί την περίοδο αυτή επιστημονικές έρευνες στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου και στα τουρκικά χωρικά ύδατα, που θα συνεχιστούν μέχρι την 29η Μαρτίου 2012.

Η έρευνα που υποστηρίζεται, επίσης, από το Κεντρικό Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Eρευνας (TUBITAK) είχε σχεδιαστεί πριν από ένα χρόνο και είχε ενημερωθεί η Διακυβερνητική Ωκεανογραφική Επιτροπή της UNESCO, για τις δραστηριότητες αυτές. Πρόκειται για βιολογικές και ωκεανογραφικές έρευνες που δεν μπορούν να κανένα τρόπο να συνδεθούν με έρευνες για την ανεύρεση πετρελαίου ή φυσικού αερίου.

Το Πανεπιστήμιο της 9ης Σεπτεμβρίου ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις έρευνες αυτές, σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια και με σκοπό να αναπτυχθούν κοινά προγράμματα. Υποστηρίζουμε την θετική και εποικοδομητική αυτή προσέγγιση».