Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

«Καλπάζει» η τιμή της βενζίνης – Στα 2 ευρώ η αμόλυβδη!

«Καλπάζει» η τιμή της βενζίνης – Στα 2 ευρώ η αμόλυβδη!Νέο ρεκόρ ημερησίως σπάει η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, με τους καταναλωτές να βρίσκονται στα όρια του παροξυσμού!

Μέσα σε τρία χρόνια το κόστος μετακίνησης των οικογενειών με ΙΧ διπλασιάστηκε!
Συγκεκριμένα σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους, οι αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ έχουν στείλει στα ύψη τις τιμές της αμόλυβδης, με αποτέλεσμα η μηνιαία δαπάνη για τις διαδρομές με τα οχήματα να έχει εκτιναχθεί κατά 95,3%.
Πέρυσι τέτοια εποχή, με τη μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στα 1,65 ευρώ, τα μηνιαία έξοδα ήταν 185,6 ευρώ, ενώ την αντίστοιχη σεζόν του 2010 με τιμή 1,40 ευρώ το λίτρο η οικογένεια με το Ι.Χ. των 1.400 κ.ε. χρειαζόταν 157,5 ευρώ.
Ασύμφορα, βέβαια, είναι πλέον και τα ταξίδια. Οι εκδρομές πια καθίστανται απαγορευτικές. Για παράδειγμα, αν η οικογένεια με το ίδιο Ι.Χ. θέλει να ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στο πορτοφόλι.
Μαζί με την επιστροφή, δηλαδή για να διανύσει συνολικά 1.030 χλμ., θα πρέπει να δαπανήσει 165,9 ευρώ. Όταν το 2009 χρειαζόταν 83,43 ευρώ.
Οι τιμές της αμόλυβδης, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων (www.fuelprices.gr), κάθε μέρα ανεβαίνουν. Από την αρχή του χρόνου καταρρίπτουν ημερησίως και νέο ρεκόρ.
Έτσι η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει εκτιναχθεί στα 1,79 ευρώ το λίτρο, με την υψηλότερη να είναι μια ανάσα από τα 2 ευρώ, στα 1,997 ευρώ το λίτρο.
Το ακριβότερο βενζινάδικο βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Οι υψηλότερες μέσες τιμές της αμόλυβδης βενζίνης είναι στο Λασίθι, στην Κεφαλονιά, στο Ηράκλειο, στα Χανιά,  και στη Σάμο. Κυμαίνεται από 1,951 μέχρι 1,901 ευρώ το λίτρο.